Az ízletes vargánya, ahogy a neve is mutatja, a gasztronómiában használatos, az olasz gombás ételek gyakori összetevője. Ez azért is érdekes, mert a fent említett térkép szerint nagyon kevés mennyiségben fordul elő Olaszországban, azonban nagyon gyakori Erdélyben. Ezt Málnási András, a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület elnöke is megerősítette. „Lombhullató és fenyőerdőkben is megtalálható ez a fajta. Egyik rokona a nyári vargánya, amelyhez nagyon hasonlít, ezért sokan összetévesztik vele. Ebben az időszakban is találhatnánk az erdőkben, ha lenne egy kis eső, sajnos ez az elmúlt néhány hét nagyon gombaszegény időszak volt. Valóban egyre elterjedtebbek a mobiltelefonos alkalmazások a gombászat területén is, egyik legismertebb a HungiFungi, amelynek adatbázisában körülbelül ezer gombafajtáról lehet információt szerezni” – mondta a gombaszakértő.