ITM-Siemens partnerség: baj van a duális szakképzéssel, reformálni kell

A duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), illetve a Siemens Zrt. A dokumentumot Palkovics László miniszter és Dale A. Martin elnök-vezérigazgató írta alá.

Palkovics szerint a megállapodás alapján induló pilot program magában foglalja a pályaorientáció, a felvételi rendszer, a képzési tartalmak, a tanulószerződés, a szakképzési vizsgarendszer fejlesztését, kiterjed a szaktanárok és oktatók továbbképzésére a legkorszerűbb ipari folyamatokhoz kapcsolódó területeken. Közölte, a 2018-2022 között zajló program mintegy 40 iskolát, 6400 tanulót és felnőttet, 400 tanárt, vizsgatagot érint. Az itt szerzett tapasztalatokat figyelembe veszik a szakképzés szabályozásában, az eredmények elsőként a gépipari ágazatokban, majd további iparágakban hasznosulnak – ismertette a miniszter. A miniszter elmondta, hogy a mintegy kétmilliárd forint értékű projektre a megállapodás megkötése után a Siemens támogatási igényt nyújt be a Nemzeti Foglalkoztatási Alaphoz. A kormány idén júniusban döntött arról, hogy támogatja a partnerségi megállapodás megkötését a Siemens-szel, amelynek fő célja a szakképzés népszerűsítése, minőségbiztosítása, a duális képzés tartalomfejlesztése, annak gyakorlati kipróbálása.

Vélemény
Nem kicsit furcsa, hogy a német tulajdonú Siemens a duális képzés gyakorlati kipróbálásra magyar közpénzt fog felhasználni, hiszen Németországban ennek a fajta szakképzésnek bevált gyakorlata van. Mi több, a duális szakképzést a németek egyik “exportslágereként” emlegetik. Arról meg nem is beszélve, hogy a 2016-2017-es üzleti évben is jelentősen növelte a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. a forgalmát, úgyhogy tényleg nincs rászorulva a magyar polgárok adóforintjaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Balogh három évet kapott... mármint a SALDO élén

sze aug 8 , 2018
A SALDO Zrt. tulajdonosi közgyűlése Balogh Ákos jogászt és adótanácsadót bízta meg a vállalat vezérigazgatói feladatainak ellátásával az idei év második félévétől — jelentette be a közel hatvan éve adótanácsadásra, kiadói és oktatói tevékenységre, majd informatikai szolgáltatások nyújtására szakosodott vállalat. Balogh több mint 15 éve a társaság vezető munkatársa, aki […]

Friss, ropogós