IT-biztonság: már az is jó lenne ha csehül állnánk

adathalászatEgy regionális felmérés szerint a magyar cégek vezetői nincsenek kellően felkészülve egy esetleges kibertámadásra, a vállalatok alig 17 százaléka rendelkezik kiberbiztonsági politikával, illetve eljárásokkal egy kibertámadás esetére.

A Sophos információbiztonsági cég megbízásából végzett felmérés szerint e téren a magyar cégek sokkal rosszabbul állnak, mint a lengyelek és a csehek. A mindhárom országban négyszáz kis-, közép- és nagyvállalatnál dolgozó felső vezető megkérdezése alapján készült felmérés szerint a cégek kevés figyelmet fordítanak a kiberbiztonsági képzésre is: a nagyvállalatoknál a vezetők, igazgatók vagy igazgatósági tagok csaknem hetven százaléka nem kapott ilyen képzést. A középvállalatoknál ez az arány elérte a 85 százalékot. Összehasonlítva az adatokat, míg a magyarországi válaszadók nyolcvan százaléka nem képzett, a Cseh Köztársaságban a válaszadók 57 százaléka nem kapott kiberbiztonsági képzést, Lengyelországban viszont csak 28 százalékuk.

A felmérés szerint a magyar vezetők közel fele találkozott adathalászattal az elmúlt 12 hónapban. Csehországban és Lengyelországban hatvan, illetve ötven százalék volt az arány. Az adathalászat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok vezetőinek 55 százalékát érintette. A legfeljebb ötvenfős kisvállalatok esetében a vezető beosztásban dolgozók 53 százaléka érintett. Leggyakrabban az igazgatók (61 százalék) és a vezetők (46 százalék) esetében kísérelték meg a bizalmas adatok megszerzését. Az adathalászattal leggyakrabban támadott területek a szolgáltatások (62 százalék), az adminisztráció (54 százalék) és az ipar (53 százalék).

Az adathalászat, az egyik leggyakoribb módszer, amellyel a bűnözők megpróbálják megkerülni a biztonságot, és betörni egy vállalat hálózatába. Ezért nagyon fontos, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek az óvintézkedésekkel: ne kattintsanak a gyanús hivatkozásokra és mellékletekre, csak ellenőrzött forrásból származó programokat használjanak, és rendszeresen végezzenek frissítéseket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy máig érvényes, fontos tudományos eredmény a múltból

vas nov 27 , 2022
ShareTweetPinShareA kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére: javítja. Ezért az asszonynak nem ágálni kell férje kocsmázása ellen, hanem inkább ösztönöznie kell a jó szokást. A fenti tézist a brit Leeds Egyetem kutatója, Colin Gill fogalmazta meg, és fejtette ki önálló tanulmányban. Gill doktor szerint a helyi kocsmák baráti – […]
dr. Colin Gill

És még ez is...