Isztambuli egyezmény: Magyarország már megint a rossz oldalon áll

Donáth Anna EP-képviselőÚjabb lépést jelent majd a nők elleni erőszak felszámolása felé, ha lezárul az Európai Unió csatlakozási folyamata az isztambuli egyezményhez – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament plenáris vitáján.

Dalli az Európai Bizottság nevében üdvözölte, hogy pozitív eredménnyel lezárultak a tárgyalások az Európa Tanács egyezményéhez való csatlakozásról az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban és az uniós parlamentben. „Közösen kell küzdenünk a nők elleni erőszak ellen, és biztosítanunk kell, hogy minden nő Európa-szerte azonos jogokkal járó támogatásban és védelemben részesüljön, mivel az erőszaknak kitett nők védelme tagállamonként eltérő” – hangsúlyozta.

Véleménye szerint az EU csatlakozása az egyezményhez egységesítő szerepet fog játszani a nőket érő erőszak elleni küzdelem tudatos növelésében és a bevált gyakorlatok cseréjének előmozdításában egész Európában, a kontinens élharcossá válhat e téren. „Az uniós csatlakozás biztosítani fogja az egyezmény valamennyi vonatkozó, uniós hatáskörbe tartozó rendelkezésének alkalmazását” – tette hozzá.

A máltai biztos megemlítette, hogy az Európai Bizottság már számos olyan szakpolitikai és jogalkotási intézkedést kezdeményezett, amelyek hozzájárulnak az egyezmény uniós szintű végrehajtásához. Példaként említette a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programot, valamint az emberkereskedelemről és az áldozatok jogairól szóló jogszabályokat. Felhívta a figyelmet, hogy a bizottság javaslatot tett a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló irányelvre, amelynek célja, hogy a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területén ugyanazokat a célokat érje el, mint az isztambuli egyezmény.

Donáth Anna EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: itt az ideje annak, hogy az Európai Unió egy erős, egységes nagyhatalomként lépjen fel saját alapértékeinek megvédése érdekében. Mint mondta, az isztambuli egyezményt, amely világosan kiáll a nők jogai mellett, az EU részben a magyar kormány blokkolása miatt nem tudta még ratifikálni.

„A magyar kormány blokkolja az egyezményt annak ellenére, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már a párkapcsolatán belül valamilyen fizikai erőszak. Persze, mit is várhatnánk attól a kormánytól, ami gumibotokkal és könnygázzal támad a saját jövőjükért tüntető diákokkal szemben” – jelentette ki. Véleménye szerint az EU nem igazodhat olyan kormányokhoz, amelyek saját állampolgáraik biztonságával sem törődnek.

„Az Európai Bíróság határozatát tiszteletben tartva meg kell szavaznunk az isztambuli egyezmény uniós szintű jóváhagyását. Mert az európai alapértékek védelme nem választás kérdése. Ezek teszik az EU-t azzá, ami számunkra az egyik legfontosabb, az egyik legszabadabb helyé. És így mutathatunk példát végre az unión kívüli országoknak is” – hangoztatta Donáth.

Az EU már hat évvel ezelőtt aláírta az isztambuli egyezményt, ám azóta sem sikerült ratifikálnia, mivel a Tanácsban néhány tagország ezt elutasította. Egy 2021 októberében kiadott véleményében ugyanakkor az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy az egyezmény ratifikálásához a Tanácsnak nem kell megvárnia, hogy az összes tagország erről megállapodjon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyar Telekom Q1: nagyot csökkent az eredmény

csü máj 11 , 2023
A Magyar Telekom Nyrt. idei első negyedévi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban nőtt, az adózott nyeresége azonban jelentősen csökkent. A távközlési társaság gyorsjelentése szerint a vállalat idei első negyedévi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban 12,5 százalékkal 195,9 milliárd forintra nőtt, míg az adózott nyeresége 10,5 milliárd forint volt, ami éves bázison 43 […]
Rékasi Tibor Magyar Telekom

És még ez is...