Isteni érzés lehet egy akkora hardvert újraíndítani

windowsxpA mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában. Az LHC irányítóközpontjából élőben tudósító blog szerint a 2-es protonnyalábbal kezdték meg a két évig tartó átépítés és korszerűsítés után a hadronütköztető újraindítását. “A nyaláb simán végighaladt az egész gépezeten. Fantasztikus látni, hogy mennyire jól megy két év és egy ekkor átalakítás után” – idézte a blog Rolf Heuert, a CERN főigazgatóját. Az 1-es protonnyalábot ezután indították el. A CERN honlapja szerint a protonütköztetések júniusban kezdődhetnek meg.

A hadronütköztető újraindítását eredetileg március második felére tervezték, ám ez egy a mágneses rendszerben keletkezett rövidzárlat miatt mostanáig késett. Akkor azt hangsúlyozták, hogy a késés minimális hatással van a tudományos kutatásokra, 2015-öt ugyanis annak szentelték, hogy ellenőrizzék a két évig tartó leállás után újraindított gép teljesítményét. A kutatásokat a tervek szerint 2016 és 2018 között végzik — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A NAV harcban áll az illegális távszerencsejátékokkal

ked ápr 7 , 2015
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014-ben 82 határozatot hozott illegális távszerencsejáték-szervezőkkel szemben – közölte a hivatal az MTI-vel. Egy napilap korábban azt írta, futószalagon gyártja a tiltó határozatokat az adóhatóság a Magyarországon illegálisnak számító online szerencsejátékok ellen: csak márciusban negyven döntésben rendelték el az érintett oldalak blokkolását. A gazdasági napilap […]
póker, kártya