Ismét elhalasztották az Artemis I indítását

Hold - FöldIsmét elhalasztotta az Artemis I űrrakéta fellövését a NASA, újabb műszaki hiba miatt.

Az Egyesült Államok űrügynöksége (NASA) közölte, hogy a floridai idő szerint szombat délután 2 és 4 óra közé ütemezett felszállást újabb szivárgás miatt kellett törölni a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban. Az előkészítésen dolgozó szakemberek reggel fedezték fel a folyékony hidrogén szivárgását, amelyet nem sikerült leállítani, ezért lefújták az indítást. Hétfőn egy másik műszaki hiba, szintén üzemanyag-szivárgás miatt döntöttek a kilövés halasztása miatt. Az Artemis I az Egyesült Államok új Hold-programjának első űrrepülése lenne. A legénység nélküli űreszköz a kilövés után Hold-körüli pályára állna és tudományos kísérleteket végezne, mielőtt a 42 napra tervezett küldetés végén visszatér a Földre.

Magyar műszerek a fedélzeten
Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) dózismérőivel a fedélzetén, a NASA Artemis programjának első küldetésében ma délután indul Hold körüli útjára az Orion űrhajó. A küldetés során a magyar kutatók dózismérői kulcsfontosságú adatokkal szolgálnak majd a kozmikus sugárzásól a későbbi emberi személyzetet szállító űrhajók, a Hold körüli pályán keringő űrállomás és a holdbázis létrehozásához.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyarország jobban teljesít: csak egy hónapig bírná fizetés nélkül a magyarok jelentős része

hét szept 5 , 2022
Bár a fizetések az utóbbi években jelentősen, több mint 15 százalékkal emelkedtek, nem emelkedett a fizetés nélkül áthidalható időszak. A 30-59 évesek átlagosan hét hónapot tudnának áthidalni így a K&H biztos jövő felmérése szerint. Ráadásul 35 százalékuk maximum egy hónapig tudná fedezni a kiadásait, ha nem jutna fizetéshez – közölte […]
Magyarország jobban teljesít