Ismerős? Minél kevésbé tájékozott, annál inkább ragaszkodik a téveszméjéhez

Neil deGrasse TysonMiközben az emberiség tudáshoz való hozzáférése jobb mint valaha, soha nem volt könnyebb önigazolást találni a valótlan állításokhoz, amit ironikus módon elsősorban a tudománynak köszönhető online tér és egyéb tömegkommunikációs eszközök tesznek lehetővé.

A kiutat nem valamilyen új csodaszer jelentheti ebből a toxikus helyzetből, hanem a jó öreg tudomány és a racionális gondolkodás – véli a tudománynépszerűsítő tudós, Neil deGrasse Tyson. Új könyvében (Starry Messenger – Cosmic Perspectives on Civilization) az asztrofizikus új területre lép, amikor kozmikus perspektívából igyekszik új megvilágításba helyezni civilizációnk olyan törésvonalait, mint a háborúk, a politika, a vallás, az igazság, a szépség, a nemek vagy a fajok, miközben a racionális gondolkodás, a tudásra való törekvés, valamint véleményünk tesztelésének fontosságát hangsúlyozza. A tudományban még mindig megvan a potenciál arra, hogy szélesebb körű megértést és megvilágosodást tegyen lehetővé az emberiség számára; a személyes és közösségi jólétet nagyobb valószínűséggel lehet fenntartani, ha az emberek objektív igazságokon alapuló döntéseket hoznak.

Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy sok ember egyszerűen nem érti az objektív igazság mibenlétét: gyakran azt a véleményt, tudományosnak ható állítást mazsolázzák ki és teszik magukévá, amely passzol világnézetükbe, miközben nincsenek tudatában a világnézet jelentette elfogultságuknak. Beszédes tünet szerinte a közösségi média azon használóinak viselkedése is, akik nem akarják, hogy másoknak az övéktől eltérő véleményük legyen, általánosságban annál inkább védve álláspontjukat, minél kevesebb információ áll rendelkezésükre hitrendszerük, világnézetük alátámasztására.

Tyson úgy véli, a laposföldhithez hasonló nézetek fennmaradását a természettudományok oktatásának jelenlegi módja is lehetővé teszi, mivel a tudományt nem folyamatként, nem mint a természet és az objektív igazságok megismerésének eszközét és módszerét tanítják. Ha tudományos ismeretterjesztésről van szó Tyson előszeretettel szerepel a médiába is, legyen szó akár a Batman-hívójel használatának praktikus korlátairól, egy esetleges nukleáris háború következményeiről, a 2025-re tervezett ismételt Holdraszállásról, az aszteroidabányászat, vagy éppen a multiverzum emberi aggyal való felfogásának nehézségeiről.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Féknyúz, hogy megszűnik a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége

hét okt 24 , 2022
ShareTweetPinShareNem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége – közölte a Miniszterelnökség. A közleményükben azt írták, hogy a sajtóban megjelent álhírekkel szemben nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz. A kormány törvényjavaslatának köszönhetően az eddigi […]
földhivatal

És még ez is...