Irán amerikai egyetemeket, vállalatokat kormányzati hivatalokat hackelt meg

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken azt állította, hogy a teheráni kormányzathoz köthető irániak tömegesen hackeltek meg amerikai egyetemeket, vállalatokat, kormányzati hivatalokat és fontos adatokat loptak el.

A minisztérium szerint több mint száz amerikai egyetem és kormányzati hivatal számítógépes rendszerét érte támadás, és nemcsak adatokat, hanem szellemi tulajdont is elloptak. A tárca közölte: a hackereknek közvetlen kapcsolataik voltak az iráni kormányzattal, s az elkövetők az iráni Forradalmi Gárdának és más kormányzati szerveknek dolgoztak. A bejelentéssel egy időben az amerikai pénzügyminisztérium kilenc iráni állampolgár és munkaadójuk, a Mabna Intézet ellen hozott szankciókat. A Mabna Intézet az igazságügyi minisztérium információi szerint a Forradalmi Gárda 2013-ban alapított háttérintézménye, amelynek célja az, hogy “segítsen iráni egyetemeknek és tudományos intézményeknek nem iráni tudományos forrásokhoz való hozzáférésben”. Ez a második alkalom, hogy szövetségi ügyészek iráni kormánykapcsolatokkal rendelkező hackereket vádolnak meg: két évvel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium hét iráni állampolgár ellen emelt vádat amerikai aki pénzügyi intézmények ellen elkövetett koordinált kibertámadások miatt.

A mostani kibertámadásokat azonban a tárca jóval nagyobb méretűnek és célratörőbbnek tartja. A Mabna Intézetnek dolgozó hackerek legalább 31 terabájtnyi adatot tulajdonítottak el 144 amerikai egyetemről és összesen 3,4 milliárd dollár értékű szellemi tulajdont loptak el. A hackerek ugyanakkor nemcsak amerikai, hanem más országokban lévő felsőoktatási intézmények ellen is számítógépes támadásokat követtek el. Az egyetemeken kívül az irániak öt kormányzati hivatal, köztük Hawaii és Indiana állam helyi kormányzati hivatalainak rendszereit törték fel és behatoltak az amerikai energiaipart felügyelő Szövetségi Energetikai Szabályozó Bizottság és a munkaügyi tárca rendszerébe is. Az igazságügyi minisztérium szerint az irániak feltörték az ENSZ és az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) rendszereit is. A számítógépes támadásokat valószínűsíthetően 2017 decemberéig folytatták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

3D-s nyomtatási központot adtak át a pécsi egyetemen

sze márc 28 , 2018
Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) háromdimenziós (3D) technológiákat alkalmazó nyomtatási központját – jelentette be a felsőoktatási intézmény. A mintegy 650 millió forintos forrásából kialakított létesítmény kiemelt szerepet játszik majd az oktatásban, a kutatásban, azt rendkívül modern 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel szerelték fel. A PTE célja, hogy a […]
3D nyomtatás