iPhone-művész kapta a 2018-as Turner-díjat

A Glasgowban élő Charlotte Prodger iPhone-művész kapta meg a nagy presztízsű, 25 ezer fontos (~kilenc millió forint) pénzjutalommal járó brit kortárs művészeti Turner-díjat – számolt be a BBC. Prodger két videójáért nyerte el a díjat: a magát queer identitásúnak valló művész mindkét alkotása mélyen személyes mondanivalójával és művészi felvételeivel győzte meg a zsűrit. A Bridgit című videót, amelyben naplójából olvas fel részleteket, Prodger teljes egészében mobiltelefonjával forgatta. „A történetek, amelyeket elmesélek, bár az enyémek és személyesek, de olyanok is, amelyeket sokak – queer identitásúak – átélhettek” – mondta. A művész másik díjazott videója, a Stoneymollan Trail a modern videóformátumok fejlődését követi nyomon ugyancsak személyes történetbe ágyazva.

A Turner-díj történetében először a négy jelölt midegyike filmekkel jutott a mezőnybe. Az alkotások erős politikai tartalma is szokatlan volt. A döntős mezőnyben szerepelt még a Forensic Architecture elnevezésű építész-filmes-szoftveres-újságíró-ügyvéd-tudós-csoport, valamint Luke Willis Thompson és Naeem Mohaiemen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fővárosi Közgyűlés: napirendre kerül az e-jegyrendszer

hét dec 10 , 2018
ShareTweetPinShareA budapesti elektronikus jegyrendszer aktuális helyzetéről is tárgyalhatnak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztésben tájékoztatják a képviselőket a kialakult helyzetről, és a javaslat elfogadásával a testület kimondhatja: továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projekt […]

És még ez is...