IP System — FGSZ tender: “kísért” a múlt

arany-tojasAz egy tulajdonosi kőrhöz tartozó IP Systems Kft. és az IP Rendszerintegrátor Kft. együtt, nyerte a MOL leányvállalatának, a FGSZ Földgázszállító Zrt. IP alkalmazásfejlesztés – 2016 címmel kiírt tenderét. A pályázatot a gázszállító vállalat kereskedelmi szoftverének fejlesztésére írták ki. A szerződés eredetileg becsült összértéke 168,15 millió forint volt, ám ezzel jelentősen alábecsülték a fejlesztés árát, ami végül 289 millió forint lett. (Ez azért érdekes, mert két másik tenderen, amelyből az egyiket az OT Industries Tervező Zrt., a másikat a Turbo Tech Hungary Kft. a földgázszállító társaság telemechanikai rendszer szoftver- és hardverelemeinek javítására és módosítására, mindkét esetben fillére pontosan megegyezik a becsült és a végleges érték, amely mindkét esetben ugyancsak 600-600 millió forint lett. A -szerk- megj.)

IP-Systems-eredmenyekIP-Rendszerintegrator-eredmenyekA történethez tartozik, hogy az informatikai platform (IP) rendszert a SYNERGON Informatika Nyrt. fejlesztette ki a gázszállító társaság igényei szerint. (A rendszer egyébként a WEM-TGM alkalmazáson alapszik, forráskódját korábban a spanyol Schlumberger/Sema fejlesztette, amelyet 2003-ban megvásárolt az Atos Origin, amelynek magyarországi leányvállalatát a Synergon vásárolta meg. Az alkalmazás testreszabását, folyamatos fejlesztését és támogatását, 2004-től a Synergon és alvállalkozói végezték.) A 2005 végén lezárult tesztüzemét követően a MOL Földgázszállító Zrt. három évre kötött az egész rendszerre vonatkozó terméktámogatási szerződést a Synergonnal, évi 280 millió forintos összegért. A gázszállító társaság olyan “előnyös” szerződést kötött a fejlesztővel, hogy a fejlesztett rendszer forráskódja a Synergon tulajdonában maradt, amit azután 2011-ben eladott az IP Systems-nek. Az IP Systems ekkor értesítette az földgázszállító társaságot, hogy ők lettek az „Informatikai Platformmal” tárgyában kötött szerződés és azzal kapcsolatos jogok teljes körű jogutóda. A Közbeszerzési Értesítőben az olvasható, hogy az informatikai cég 2016. február 02-án kelt nyilatkozata alapján a rendszer továbbfejlesztésére való jogot továbbra is fenntartja magának (Bolond is lenne, ha a folyamatosan aranytojást tojó program jogairól önmagától lemondana. Ügyes! A -szerk- megj.).

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Okostechnológiai fejlesztéseket mutatnak be a Smart konferencián

hét máj 23 , 2016
Az okostechnológiai fejlesztések ismertetése mellett a Magyar Telekom nemzetközi innovációs versenyét is megrendezik a mai Smart konferencián, amelyen több startup cég is bemutatkozik. Az Endless Solutions Kft. és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által Budapesten rendezett eseményen több mint száz előadó vesz részt, a kiemelt témák egyike a mobilfejlesztések. […]
konferencia