Interneten tiltakoznak a korhatár nélküli eutanázia ellen

Kugler-LangVasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt a Fülöp belga királynak címzett petíciót, amely arra kéri az uralkodót, hogy ne írja alá azt a törvényt, amely a világon elsőként alsó korhatár nélkül mindenki, azaz akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is elérhetővé teszi az aktív eutanáziát. A jogszabályt a belga szövetségi parlament alsóháza csütörtökön, a szenátus még tavaly decemberben fogadta el. A király jóváhagyását követően pár héten belül érvénybe is léphet. A petíció szerzője a háromgyermekes családanya, Gudrun Kugler-Lang osztrák teológus és jogász, aki azzal érvel, hogy az új szabályozás nem csak Belgiumra lehet hatással, hanem hosszabb távon Európára is, precedenst teremthet. Ahogy Kugler-Lang fogalmaz, Belgium egyelőre egyedi, új törvénye azt az üzenetet hordozhatja más országok számára, hogy ilyen törvény elfogadása megengedhető. Az elfogadott jogszabály korhatár helyett a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen. A belga sajtó a törvény előkészítése idején arról számolt be, hogy végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, szenvedő gyerekeket gondozó szakorvosok azt tapasztalták, hogy a halálos betegséggel küzdő kiskorúak rendkívüli érettségről tesznek tanúbizonyosságot döntéseik meghozatalakor.

Vélemény
Nehéz indulatok nélkül véleményt nyilvánítani olyankor, amikor a nyilvánvalóan nem érintetteknek semmi sem drága. Kugler-Lang gyakran nyilatkozik a keresztények lelkiismereti szabadságának korlátozásáról, a keresztényellenességről. Emberségről, emberségből, mások helyzetébe való beleérzésből, kegyességből (vö. kegyes halál) még sokat kell erősödnie Kugler-Lang asszonynak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Építőipari megoldás egy orvosinformatikai cégtől

hét febr 17 , 2014
Építőipari tervdokumentációs folyamatokat támogató szoftvert fejleszt összesen 608 millió forintos beruházással az orvosinformatikai Bifarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft. (Bifarma), a cég a projekthez 452 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán. A vállalat az MTI-vel azt közölte: a nemzetközi szinten is újdonságnak számító projekt célja egyrészt egy tervelemzési […]