Internetadó: érvek a januári konzultációhoz

wwwAz Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISzT) szakmai értékelést készített az internetadó tervezetéről. Mivel a tanács értékelése a januárra belengetett “konzultáció” miatt továbbra is érvényesek, s mivel az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) nem tette közzé a megígért szakmai anyagát, ezért az ISzT elemzését változatlan formában tesszük közzé, segítendő a konzultáció sikeres lebonyolítását.

  • A telefóniában a használat arányú fizetésnek megvan a hagyománya és műszaki alapja. A telefon esetében a hívó fél (de akár a hívott is) érzékeli az eltelt idõt, ami a számlázás és adózás alapja. Az internet-előfizetőnek nincs meghatározó kontrollja a nála jelentkező forgalom felett, az átmenő adatmennyiségre nincs kellő ráhatása.
  • Elképzelhető, hogy a banki szektorban vagy a távközlési ágazatban a hang alapú kommunikáció területén (vezetékes és mobil telefon) extra profit keletkezhet, azonban ez koránt sincs így az internet hozzáférés szolgáltatás területén. Az adópártiak megfeledkeznek arról, hogy százával vannak kis és közepes vállalkozások, amelyek nem lesznek képesek fedezni az internet hozzáférés szolgáltatás veszteségét.
  • Az internetszolgáltatás piacán valódi verseny van, amely árcsökkentő hatását a piac tapasztalja, és amelynek köszönhető az internet penetráció növekedése. Az adó nyereségből történő finanszírozása kivitelezhetetlen, mivel ez iparági szinten vállalhatatlanul magas, 12-15 százalékos bevételarányos további adóterhelést jelentene.
  • Jelenleg 451 szolgáltató ad internet hozzáférés szolgáltatást. Nagy részük magyar tulajdonban lévő kisvállalkozás, amelyek kis területen nyújtják szolgáltatásaikat. Ezen szolgáltatók és az általuk fenntartott munkahelyek azonnali veszélybe kerülnek a kormányzati adókivetés hatására.
  • Sehol sincs internetadó. Ez nyilván nem véletlen. Az internet elterjedését minden ország inkább támogatni igyekszik. Sok helyen próbálják elősegíteni az internet elterjedését, minél szabadabb és hálózatsemleges felhasználását.
  • Az internetadó a gazdaságban a lehető legrosszabb helyen bevezetni tervezett adó, amit az ország érdekében el kellene vetni. Az adók következtében bekövetkező válság Magyarország digitális elszigetelődését eredményezheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre kész a katasztrófavédelem it-rendszere

hét nov 3 , 2014
Megújult a katasztrófavédelem informatikai rendszere. A projekt célja a katasztrófavédelem informatikai és térinformatikai rendszerének fejlesztése és egységesítése, az elavult eszközök és technológiák kiváltása, a döntési képesség javítása, valamint a katasztrófavédelem reagálásának gyorsítása volt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok elmondta, hogy a másfél milliárd forintos […]

Friss, ropogós