Instagramon mutatják be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány naplóját

Egy magyar zsidó kislány naplójának Instagram-feldolgozása borzolja a kedélyeket Izraelben – jelentette a Háárec.

Éva története címmel az Instagram nevű internetes alkalmazáson mutatják be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját az izraeli holokausztnapra, a Jom Hasoára készülve. A főként a gyerekek médiumának számító alkalmazás felhasználásával próbálják közelebb vinni a mai tizenévesekhez az egykori tragédiát. Éva három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig. A háborút édesanyja túlélte. Megtalálta, és több mint ötven évvel ezelőtt könyv formában kiadta lánya írását, amely azóta feledésbe merült. Az izraeli vállalkozás azonban új formában megpróbálja életre kelteni történetét. Mati Kochávi, egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa finanszírozta a vállalkozást, amely @eva.stories néven érhető el. Múlt hét óta óriásplakátok kezdték hirdetni szerte az utak mentén Éva történetét, és az oldalt az interneten is népszerűsítik egy bemutatkozó előzetessel, amelyet már negyedmillióan megtekintettek. Ebben megelevenednek a kislánnyal 1944-ben Magyarországon történtek: a megkülönböztető intézkedéseket, gettóba zárását, egészen az Auschwitzba tartó vonatra tereléséig.

Naplójában Éva elmesélte álmát, hogy Londonba költözzön, és ott fotóriporter legyen. „Segíteni akartuk álma megvalósításában”- nyilatkozta Kochávi. „Naplóját videoklipekké alakítottuk, kamera helyett egy okostelefonot adtunk neki, az újságok helyett az Instagramon publikáltuk, és elhoztuk a történetét először Izraelbe, majd Londonba és a világ többi részébe is elvisszük”- ismertette a terveket. Benjámin Netanjahu is Éva naplójának újrafeldolgozása mellé állt, s kedden Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet az ügyre. Ugyanakkor vannak, akik szerint a megölt lány fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség emlékével szemben, és egy Háárecben megjelent bírálat szerint alábecsüli az izraeli fiatalok intelligenciáját. De voltak, akik ezzel a véleménnyel is vitába szálltak, mert szerintük nem az a kérdés, hogy hol, milyen médiában, hanem hogy hogyan, milyen színvonalon fogják életre kelteni Éva emlékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Börtönbüntetésre ítélték Londonban a WikiLeaks alapítóját

pén máj 3 , 2019
ShareTweetPinShareÖtven hét börtönbüntetésre ítélte szerdán egy londoni bíróság Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem hét évvel ezelőtti megszegése miatt. A letartóztatási parancsot Assange ellen a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága adta ki 2012. június 29-én, miután az ausztrál állampolgárságú WikiLeaks-alapító nem […]
Julian Assange

És még ez is...