Ingyenesen a világhálón Lomax amerikai folklórgyűjteménye

Február végén felkerül a világhálóra Alan Lomax hatalmas amerikai zenei folklórgyűjteménye. A 17 ezer számot ingyenesen teszik hozzáférhetővé. Lomax a XX. század egyik legjelentősebb zenetudósa, akit Bob Dylan „misszionáriusnak” nevezett. Hírnevet szerzett a bluesénekes Huddie Leadbelly dalainak rögzítésével, a dzsesszrajongók körében pedig Jelly Roll Morton számainak felvételével. Nevéhez fűződik Muddy Waters és Woody Guthrie első felvételeinek elkészítése is – emlékeztetett a The Daily Telegraph online cikke.

Nagy vágya volt egy „óriási zenedoboz” létrehozása, amelynek révén az évtizedek munkájával összegyűjtött hatalmas anyag mindenkihez eljuthatna. A New York Times kedden számolt be arról, hogy tíz évvel Lomax halála után a technika lehetővé tette az elképzelés valóra váltását. Az ötezer órányi hangfelvétel, a 400 ezer lábnyi filmszalag, háromezer videokazetta, ötezer fénykép, valamint számos kézirat hamarosan online válik hozzáférhetővé – a gyűjtemény zöme ingyenesen, a CD-k, illetve digitális letöltések pedig fizetés ellenében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Adverticum AdServerre váltott a CEMP

ked febr 7 , 2012
ShareTweetPinShareFebruár elejétől a CEMP csoport az Adverticum AdServerét használja a portfóliójába tartozó online médiumok hirdetéseinek kiszolgálásához. A magyar központú regionális online média vállalatcsoport meghatározó szereplője a hazai internetes médiapiacnak, értékesíti többek között az Index, Velvet, Totalcar, SportGéza portálcsoport és a köré épülő közösségi szolgáltatások, például a Blog.hu és az Indavideó médiafelületeit. A […]
ZX-81

És még ez is...