Ingyenes internetet indulhat

1

muholdxA világ bármely pontján elérhető és a cenzúra minden formáját nélkülöző ingyenes internet, pontosabban outernet kiépítését tervezi egy New York-i székhelyű non-profit szervezet. A Media Development Investment Fund (MDIF) nevű szervezet több száz olyan, kocka formájú kisműhold megépítését és üzembe helyezését tervezi, amelyek hálózatot alkotva az égen, bárki számára hozzáférhetővé tennék azokat az internetes adatokat, amelyeket a több száz földi állomásról küldenek fel. A felhasználók a mobiltelefonjuk vagy a számítógépük révén csatlakozhatnak az egyirányú kommunikációt biztosító globális hálózathoz – írja a PhysOrg tudományos hírportál nyomán az MTI. Egyelőre nem tudni, hogy a szervezetnek pontosan mennyi pénzt sikerült összegyűjtenie a projektre, de annyi biztos, hogy a tervezett hálózat kiépítése nem olcsó dolog. Egy-egy ilyen műhold megépítése és üzembe helyezése 100-300 ezer dollár (22,5-67,4 millió forint) között mozog. Amennyiben a szervezet az előzetes tervekhez tartja magát, akkor az első műholdakat már a következő nyáron üzembe kell helyeznie.

Az internet méretének és jelentőségének folyamatos növekedésével párhuzamosan az emberi jogi szervezetek, illetve az MDIF-hez hasonló, a véleménynyilvánítás szabadságát hirdető kezdeményezések, elkezdték hangoztatni, hogy az internet által szolgáltatott információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. Ennek megfelelően az internet-hozzáférés korlátozása az emberi jogok megsértését jelenti.

One thought on “Ingyenes internetet indulhat

  1. Ez nálunk sajnos elérhetetlen. De miért? Buta kérdés, hát sok cég óriási bevételektől esne el. Azt hiszem, jól gondolom…. Vagy nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kollektivizálták a Welt 2000 Kft.-t

vas márc 2 , 2014
Az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa március elsejétől – közölte Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére. A napokban ugyanuis aláírták annak a Welt 2000-nek az eladásáról szóló szerződést, amely Magyarország EU-csatlakozása óta tartja karban a brüsszeli fejlesztési pénzek pályáztatását kezelő szoftvert, az EMIR-t. A […]

Friss, ropogós