Ingyen megszabadulhat kéretlen, ámde ragaszkodó programjaitól


A sok ingyenes szoftver mellett egy sor olyan alkalmazás is felkerül a számítógépekre, amelyeket a felhasználók eredetileg nem akartak telepíteni. A gépek pedig lelassulnak, és kéretlen reklámokat jelenítenek meg. Az egyik probléma mindezzel, hogy a PUP alkalmazásokba jogilag nehéz belekötni: az internetezők a beleegyezésüket adják az adataik továbbításához és a reklámok megjelenítéséhez, amikor elolvasás nélkül kattintanak rá egy ingyenes szoftver felhasználói szerződésének elfogadására. A másik oldalról a vírusirtó szoftverek készítői is nehéz helyzetben vannak: ha blokkolják a PUP-okat tartalmazó rendkívül népszerű ingyenes programokat, azzal a saját felhasználóikat is magukra haragíthatják.

A német G Data szívén viseli a felhasználók sorsát, és kiadott egy ingyenes PUP- és adware-eltávolító alkalmazást, amelynek segítségével azok is kitakaríthatják a gépüket, akik nem akarják megvásárolni a cég vírusirtóját. A Clean Up a G Data magyar weboldaláról tölthető le, nem igényel telepítést, csak futtatni szükséges. Ennek során megkeresi és eltávolítja a gépről az egyébként csak rendkívül nehezen leszedhető kéretlen reklámprogramokat, böngészőbővítményeket és kiegészítőket.

Adware és PUP
A reklámprogramok (adware) önmagukban nem lennének károsak, azonban jellemzően összegyűjtik a felhasználók böngészési szokásaira vonatkozó adatokat, majd ezeket megosztják készítőikkel és adott esetben a hirdetőkkel is. A PUP kategóriába a reklámprogramokon kívül beletartoznak a böngészőkiegészítők és eszköztárak is. Különösen szarkasztikus, hogy sok ilyen kéretlen programot különböző hamis kémprogram-eltávolítókkal és rendszeroptimalizáló alkalmazásokkal terjesztenek. Így a gyanútlan felhasználó, miközben azon igyekszik, hogy a kéretlen programok miatt már egyébként is lelassult számítógépét valahogy rendbe hozza, további kéretlen programokat telepít. Ezek azután gyakran valamilyen hamis hibaüzenettel igyekeznek rávenni őt arra, hogy megvásárolja a szoftverek prémium verzióit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vád alatt: mobillal verte át a vevőit a jászladányi csaló

ked febr 2 , 2016
A dunaújvárosi rendőrök vádemelést javasolnak azzal a férfival szemben, aki néhány hónap leforgása alatt számos sértettől csalt ki különböző pénzösszegeket. A hatóság csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a jászladányi A. Pál ellen. A 23 éves elkövető a nyomozás adatai szerint 2014 nyarától internetes oldalakon keresztül kínált mobiltelefonokat eladásra. […]
börtön