Információhiányra és a támogatások elérhetetlenségére panaszkodnak a magyar kkv-k

ForintA Facebook, a Világbank és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a közösségi oldal felhasználói körében készítette el egy felmérést, amelyben mintegy harmincezer kkv-vezető nyilatkozott a koronavírus hatásairól. A koronavírus-járvány a legsúlyosabban a szolgáltatóipart érintették a korlátozások: ide tartoznak az utazási irodák (54 százalékuk zárt be), a vendéglátó és rendezvényszervező cégek (47 százalékuk zárt be), az oktatási és gyermekgondozással foglalkozó cégek (45 százalékuk zárt be), az előadóművészet és szórakoztatás (36 százalékos bezárási arány), valamint a szállodák, kávézók és éttermek (32 százalékuk függesztette fel tevékenységét). A felmérés eredményei szerint a vizsgált országokban a kkv-k 26 százaléka függesztette fel a tevékenységét 2020 januárja és májusa között – egyes országokban azonban a kis-, és középvállalkozások több mint fele kényszerült erre. A Facebook-jelenléttel rendelkező magyar és lengyel kkv-k 87 százalékának maradt aktív a működése, míg Romániában és Görögországban a kkv-k nyolcvan-nyolcvan százaléka volt képes erre.

A Facebookon jelen lévő magyar kkv-vezetők 21 százaléka számolt be arról, hogy munkavállalóinak száma csökkent a koronavírus-járvány miatt. Egyes kormányok pénzügyi támogatások révén képesek voltak ellensúlyozni a COVID-19 hatásait: világszerte a vállalkozások 23 százaléka, Magyarországon kevesebb mint 15 százaléka részesült pénzügyi támogatásban a felmérés időpontjában. Az információhiányra és a támogatások elérhetetlenségére nagy arányban (hetven százalék) hivatkoztak a magyarországi kkv-k. A vizsgált 54 országból 49-ben a kkv-k legalább egyharmada jelezte, hogy a felmérés készítését megelőző harminc napban digitális csatornákon bonyolították forgalmuk legalább negyedét. Magyarországon a kkv-k 39 százaléka bonyolított legalább ilyen arányú online forgalmat. A felmérés időpontjában nem működő kkv-k közel háromnegyede (74 százalék) úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzet visszaszorulása nyomán újraindítja majd tevékenységét. Magyarországon a kkv-k 63 százaléka nyilatkozott optimistán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az FBI is vizsgálja a szerdai hackertámadást a Twitter ellen

hét júl 20 , 2020
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott csütörtökön a Twitter elleni szerdai hackertámadás vizsgálataiba. A vizsgálat irányítását az FBI San Franciscóban lévő részlege vette át, miután több amerikai törvényhozó is részleges beszámolót sürgetett Washingtonban a történtekről. Vizsgálataik első eredményei után a nyomozók csütörtökön este megerősítették az első feltételezéseket, miszerint […]
Twitter