Ilyeneket is tudnak az Óbudai Egyetem hallgatói

Virtuális valóság környezetből távfelügyelt ipari robotok, menet közben is használható töltőrendszer elektromos járművekhez, távvezérelt háztartási eszközök, fűszernövény-termesztő csomagolás önlocsoló rendszerrel, bluetooth-os lázmérő – ezek nem a jövő eszközei, hanem az Óbudai Egyetem leginnovatívabb hallgatóinak megvalósítható ötletei. Az Óbudai Egyetem ugyanis minden évben meghirdeti végzős hallgatói számára a „Leginnovatívabb szakdolgozat” pályázatot, amelyre évről-évre fantáziadús ötletek érkeznek. A kiemelkedő pénzdíjazás mellett az egyetem mentorálást is biztosít a bemutatott ötletek továbbviteléhez, ha a hallgatók ezt igénylik. Idén az egyetem hat karáról érkeztek pályázatok, a bíráló bizottság külön értékelte az alap-, valamint a mesterképzéses hallgatók dolgozatát.

Az első díjat Varga József, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Műszertechnikai és Automatizálási Intézetének korábbi hallgatója kapta egy Bluetooth-os lázmérőért, amely a piacon található hasonló készülékekhez képest nagyobb pontossággal méri a testhőmérsékletet. A hallgató szakdolgozatában a Bluetooth-os lázmérő hardverének elkészítését tűzte ki célul, valamint a hozzá tartozó szoftvert, amely beállítható időközönként a beteg testhőmérsékletének adatát Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kiválasztott eszköznek. Nemes Gyula Ádám a Neumann János Kar mesterképzéses mérnökinformatikus hallgatójaként kapott kategóriájában első helyezést a virtuális valóság (VR) környezetben megjeleníthető és távolról is irányítható ipari robotok és egyéb csuklós gépi berendezésekért. Különleges újítása révén könnyedén illeszthető egy vagy akár több ipari robot tetszőleges környezetbe, megjelenhet a robot mellett a gyártósor modellje a többi robottal és eszközzel, vagy akár a robothoz tartozó prezentációs anyagok és technikai leírások, sőt az oktató és a tanuló is kommunikálhat egymással a virtuális térben a robot mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milliárdos kár: elkezdődött a BWX, alias Kenyér warez FTP pere

pén máj 18 , 2018
A napokban elkezdődött a BWX vagy korábbi nevén a “Kenyér” ftp üzemeltetőjének pere. A per egy 2015. november elsejei intézkedés eredménye, akkor kapcsolták le a warez ftp szervert, és jutottak el P. Roland-hoz, aki évekig üzemeltette a szervert. A szervereken – 2014 novemberi adat – majd háromezer film, több mint […]

És még ez is...