Ilyen egy visszafogott uniós büntetés

Az Európai Bizottság 242 millió eurós bírságot szabott ki a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra, amiért értékelése szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével.

Vizsgálata során a brüsszeli testület arra jutott, hogy a Qualcomm „ragadozó árképzési gyakorlatot” folytatott 2009 és 2011 között, önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit két kulcsfontosságú vásárlójának, a kínai Huaweinek és ZTE-nek azzal a céllal, hogy kiszorítsa riválisát, a brit Icerat a piacról. Ez az Európai Unió trösztellenes szabályai értelmében illegális. „A Qualcomm magatartása akadályozta a versenyt, az innovációt, valamint korlátozta a fogyasztók számára elérhető termékek skáláját egy olyan szektorban, amelyben óriási a kereslet és a potenciál az új technológiákat illetően” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. A 242 millió eurós bírság a Qualcomm tavalyi árbevételének mintegy 1,27 százalékát teszi ki. Az EU versenyjogi hatóságaként eljáró testület egy cég árbevételének akár a tíz százalékával felérő pénzbüntetést is kiszabhat, úgyhogy ez még viszonylag visszafogottnak is nevezhető. Az Európai Bizottság 2015-ben indított vizsgálatot a világ legnagyobb mobiltelefonchip-gyártójának számító vállalat ellen. Később a Qualcomm bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, amelyet „sem a jog, sem a gazdasági alapelvek, sem a piaci tények nem támasztanak alá”. Hasonló ügyben, a közösségi trösztellenes szabályok megsértése miatt tavaly közel egymilliárd euróra büntették a kaliforniai céget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kis híján dobogós helyen végzett a Gyerekakadémia

vas júl 21 , 2019
ShareTweetPinShareA Gyerekakadémia újbudai csapata, miután sikerrel kvalifikálta magát a World Robot Olympiad országos döntőjére, 21 csapat  közül az előkelő 4. helyet szerezte meg a juniorok között, regular kategóriában. A Tatabányán tartott nemzeti döntőre több mint fél évig készültek a Gyerekakadémia XI. kerületi robotépítői, Tarjányi László, Kiss Botond és Deák Csongor. […]
informatika verseny

És még ez is...