Illiberália: több mint száz török ellenzéki internetcím elérhetőségét korlátozzák

Egy ankarai bíróság összesen 136 török ellenzéki internetcím, köztük hírportálok oldalai és közösségi médiafiókok hozzáférhetőségének korlátozásáról döntött a török országos csendőr-főkapitányság kérésére – olvasható egy még nem letiltott ellenzéki napilap internetes oldalán.

Az érintett 15 hírportál között van a független bianet.org is, amely török, kurd és angol nyelven is kiemelten foglalkozik az emberi jogok, valamint a nők elleni erőszak helyzetét feszegető témákkal. A közösségi médiafiókok között Facebook-, Instagram-, Twitter-, YouTube- és Pinterest-oldalak szerepelnek, beleértve a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) isztambuli képviselője, Oya Ersoy Twitter-fiókja is. Miután a bírósági határozat nem tartalmazza, hogy a korlátozás a bianet.org esetében mely cikkekre vonatkozik, Meric Eyüboglu, a portál ügyvédje kijelentette: a döntés értelmében az oldal egésze elérhetetlenné válik. Eyüboglu elmondása szerint a törvényszék nem látta szükségét megindokolni az intézkedést, amely 2000 novemberétől kezdődően több mint 200 ezer hírt tesz hozzáférhetetlenné a portálon. A bianet.org egyelőre elérhető, a határozat végrehajtásának ideje az ügyvéd előtt ismeretlen. A döntés ellen hét nap fellebbezési idő áll rendelkezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SAP-rendszerrel indul a tanév 15 hazai egyetemen

hét aug 12 , 2019
Új informatikai rendszert vezetett be 15 hazai egyetem. A csaknem négymilliárd forintos projektet Brüsszel finanszírozta. A projekt keretében 15 magyarországi egyetemen vezettek be integrált, jellemzően SAP technológián nyugvó informatikai rendszereket az intézményirányítási, gazdálkodási, kontrolling, HR és tanulmányi adminisztrációs folyamatok kezelésére. Az idekapcsolódó folyamatok egységesítésén túl megteremtették a felsőoktatási intézményekben az […]
SAP