Így változtak meg az üzleti előfizetők szerződésére vonatkozó szabályok

szerzodes-alairasAz NMHH 2/2015. (III. 30.) számú rendeletével (a továbbiakban: rendelet, Eszr.) jelentősen változik az elektronikus hírközlési előfizetői szerződésekre vonatkozó szabályozás. A rendelet üzleti előfizetőkkel kötött szerződésekre vonatkozó szabályait a szolgáltatóknak 2015. december 1-jétől kell alkalmazniuk. A jogszabály az előfizetői szerződések tartalmát automatikusan módosítja, ehhez az előfizetők külön értesítésére, illetve külön intézkedésre nincs szükség. A korábbi szabályozástól eltérően a rendelet különbséget tesz az üzleti előfizetők között méretük, forgalmuk alapján. A szélesebb védelem a rendelet alapján a mikro- és kisvállalkozások, valamint más kisebb – nem gazdálkodó – szervezetek (például egyesületek, alapítványok) (a továbbiakban: kis üzleti előfizetők) előfizetői szerződéseire terjed ki, ahol az éves árbevétel a tízmillió eurót és az alkalmazottak száma nem haladja meg az ötven főt.

Az Eszr. nem tartalmaz részletes szabályokat a közép- és nagyvállalkozások tekintetében, azonban az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban: Eht.) a mikro és kisvállalkozások mellett a középvállalkozásoknak is lehetőséget ad arra, hogy ne az üzleti, hanem az egyéni előfizetőkre vonatkozó szabályok szerint kössenek szerződést. Azokra a vállalkozásokra tehát, akik élnek ezzel a lehetőséggel, az Eszr. üzleti előfizetők érintő szabályai sem vonatkoznak.
A kisebb üzleti előfizetők esetén a felek csak a rendeletben tételesen felsorolt jogszabályi rendelkezésektől, valamint a szolgáltatók általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) előírásaitól térhetnek el közös megegyezéssel. A szerződés módosítására vonatkozó rendelkezések mindenben egyeznek az egyéni előfizetőkre vonatkozó szabályokkal. A nagyobb üzleti előfizetők esetében a rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a felek egyező akarattal eltérjenek az Eht. előfizetői szerződéssel kapcsolatos valamennyi jogszabályi előírásától — írja a Informatika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az álmennyezet rejtette az ellopott laptopot

sze szept 9 , 2015
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást B. Imre székesfehérvári lakossal szemben. A megalapozott gyanú szerint a 35 éves elkövető munkahelyéről, egy székesfehérvári nagyáruházból tulajdonított el 2015. július 16-án hajnalban egy laptopot, majd azt a mosdóban az álmennyezet fölé rejtette. A férfi később a […]
tolvaj

Friss, ropogós