Így gyógyulnak majd a fejlett országokban

watsonA CEU Business School által szervezett kerekasztal-beszélgetésen ismert szakértők adtak bepillantást a jövő egészségügyét meghatározó legújabb információs technológiákba. A rendezvény résztvevői szerint a közeljövőben a hatékonyabb egészségügyi ellátással kapcsolatos egyik legfontosabb trend a nanotechnológia, biotechnológia és a fejlett vezeték nélküli online szolgáltatások összeolvadása lesz. A nanotechnológia és biotechnológia összekapcsolódása például már megfigyelhető az olyan továbbfejlesztett biotechnológiával készített gyógyszerek esetében, amelyek a nanotechnológiának köszönhetően közvetlenül a beteg szervezet azon molekuláiba juttathatók, ahol azokra szükség van. A robottechnológiával irányított sebészeti technológiáknak köszönhetően már mikroszkopikus precizitású beavatkozások végezhetők. A magas intenzitású ultrahang segítségével bizonyos sebészeti eljárások már egyetlen bőrön ejtett vágás nélkül is elvégezhetők. Az IBM által fejlesztett Watson mesterséges intelligencia szintén a rák elleni küzdelem egyik eszköze lehet. Watson a betáplált hatalmas mennyiségű adat alapján nagyon ígéretes eredményekkel tudott diagnózisokat felállítani, 85-95 százalékos pontossággal megállapította a tüdőrák okozóját, és erre kezelési lehetőségeket is ajánlott.

A fejlesztések felvetik a kérdést, hogy az információs technológiák hogyan alkalmazhatók a jövő egészségügyében, hiszen az új eljárások és innovációk hatalmas mennyiségű információt hoznak létre, amelyeket rögzíteni kell és fel kell dolgozni. Ezért tartogat ez a szektor hatalmas lehetőségeket az it-cégek számára, hiszen technikai támogatásuk elengedhetetlen az olyan területeken, mint például a big data menedzsment vagy a döntéstámogató illetve folyamatkövető szoftverek.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Enterprise Group -- graphIT Kft. helycsere

csü febr 20 , 2014
Bő egy hónap késéssel jelentette be az Enterprise Group, hogy január 1-jétől a Vero Software, a világ egyik vezető CAD/CAM szoftvereket gyártó vállalatának a viszonteladó partnere lett. Ezzel egyidejűleg a magyar cég a termékekhez csatlakozó egyéb feladatokat – mint a termék lokalizáció, illetve a magyar nyelvű honlapok készítése – is […]