Így előzhetjük meg, hogy egy adat-túszdráma áldozatai legyünk III.

ransomwareA váltságdíj-követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem, ám a KÜRT adatmentő mérnökeinek tanácsaival nagyobb eséllyel kerülhető el az adatvesztés. A társaság szakemberek szerint a hálózati rendszerek védelme érdekében a következők a legfontosabb teendők: vírusvédelem, tűzfal, szalagos mentés és a felhasználók oktatása. Szalagos mentési rendszer esetén a lementett adatokat a szalagos technológiából fakadóan a károkozó nem képes titkosítani. Jó mentési rendszer használatával nem több éves adatok vesznek el, hanem maximum az aznapi munkák. Ehhez szigorú szabályozást kell kialakítani, amit be is kell tartani. Mindenki csak és kizárólag központi tárterületre dolgozhat (ezeket a tárterületeket menteni szükséges).

Amennyiben kliensgépen tárolnak a felhasználók adatokat, azok elveszhetnek, ezért a kliensgépekről még egészséges állapotukban image mentést kell készíteni, (egy esetleges támadás esetén ez megkönnyíti és meggyorsítja a visszaállást). Amint észlelhető valamelyik gépen a fertőzés, azt azonnal el kell távolítani az informatikai hálózatból, a további fertőzések megelőzése érdekében. Megfelelő mentési eljárást kell használni (például hétfőtől-péntekig inkrementális mentés, hétvégén teljes heti mentés, négyhetente havi mentés, minden havi mentés kivétele és fizikailag is biztonságos helyen való tárolása). A jó mentési rendszer önmagában elégséges egy támadás esetén minimalizálni az elvesztett adatmennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megújult a FortiOS

pén márc 11 , 2016
A Fortinet bejelentette, hogy frissíti a FortiOS elnevezésű kiberbiztonsági operációs rendszerét. A FortiOS 5.4 lehetővé teszi, hogy a felhasználók belső hálózati szegmentálással védekezzenek a fejlett támadások ellen. A FortiOS leegyszerűsíti az összetett támadások kivédését. A legújabb konfigurációk, analitikai képességek és egy-kattintásos parancsok segítségével a vállalatok létrehozhatnak egy olyan belső szegmentált […]

Friss, ropogós