IDC: A Windows operációs rendszer piaci részesedése nulla közelire csökken

Kismértékű javulásra számít a globális okostelefon-értékesítésekben az idén a tavalyi szerény növekedés után az IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat. A társaság szerint a Microsoft Phone piaci részesedése nullához fog közelíteni.

Az International Data Corporation (IDC) prognózisa szerint a 2016-os 2,5 százalék után az idén három százalékkal növekszik az okostelefonok világpiaci értékesítése, majd 2018-ban 4,8 százalékkal. Az eladások átlagos éves növekedési üteme (CAGR) a 2021-ig tartó öt év alatt 3,4 százalék lesz. Ezen belül az Android operációs rendszeren futó készülékek éves átlagos növekedési üteme 3,6 százalék, az iOS operációs rendszeren futó készülékeké pedig 3,2 százalék lesz. A két uralkodó operációs rendszer az ötéves időszak végére szinte teljesen kiszorítja majd a többit. Az előrejelzési periódus végére a nagy képernyős okostelefonok uralják majd a piacot. Miközben 2015-ben a 4-5 colos képernyő-átmérőjű készülékek adták az eladások zömét, negyven százalékát, addig 2021-re az 5,5-6 colos készülékek 43 százalékát, az 5-5,5 colos készülékek pedig 38 százalékát adják majd.

Az Android és az iOS operációs rendszer az évtized végére szinte teljesen kiszorítja a piacról a többi operációs rendszert, elsősorban is a Windowst. Az IDC prognózisa szerint az idén 1,517 milliárd okostelefont értékesítenek a világpiacon, három százalékkal többet, mint 2016-ban. A tavalyi 2,5 százalékos növekedés a legalacsonyabb volt az okostelefonok történetében. Az idén az Android operációs rendszer piaci részesedése az eladások 3,5 százalékos növekedésével 85,1 százalék lesz. Az iOS operációs rendszer 14,7 százalékos piaci részesedést ér el az idén az eladások 3,8 százalékos növekedésével. A Windows operációs rendszeren futó készülékek eladásai az idén 80,9 százalékkal csökkennek a tavalyihoz képest, az egyéb operációs rendszereké pedig 64,4 százalékkal. Mindkét operációs rendszer 0,1 százalékos piaci részesedést vív ki magának az idén.

Az Android piaci részesedése 2021-ben 85,5 százalék, az iOS részesedése 14,5 százalék lesz. A Windows operációs rendszer piaci részesedése nulla közelire csökken az IDC által prognosztizált 300 ezres értékesítéssel. A többi operációs rendszer 0,1 százalékos piaci részesedést tud majd kihasítani magának egymillió eladott készülékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Washington közölte az EU illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében

csü jún 1 , 2017
Lapértesülések szerint Washington közölte az Európai Unió illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében. A lap információi szerint John Kelly belbiztonsági miniszter telekonferencián egyeztetett az Európai Bizottság két felelősével. A videokonferencia résztvevője Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és belügyi és Violeta Bulc, közlekedésért felelős biztos volt. Hírek […]