“Hüje” németek: vezetnék a “negyedik ipari forradalmat”

web4Németországnak vezető szerephez kell jutnia az úgynevezett negyedik ipari forradalomban, a gazdaság valamennyi ágazatát átható digitális átalakulásában – mondta a német gazdasági miniszter kedden Hamburgban a nemzeti it-csúcstalálkozó (Nationaler IT-Gipfel) nevű konferencián. Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy a gépgyártásban meghatározó pozícióval rendelkező Németország “adja a berendezéseket a világ iparosításhoz”, de meg kell ragadni az informatikában és a technológiai innovációban rejlő hatalmas lehetőségeket is, hogy Németország a negyedik, digitális ipari forradalomban is vezető szerepre tegyen szert. A berlini kormány 2017-ig csaknem félmilliárd eurót fordít az informatikai vállalkozások támogatására, a magántőke mozgósítása céljából pedig egyebek között arra törekszik, hogy kialakuljon egy új tőzsdei szegmens a feltörekvő informatikai cégek – start-up vállalatok – számára.

Ebben az ügyben már el is kezdték a tárgyalásokat a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető társasággal – mondta, hozzátéve, hogy a kockázatitőke-befektetéseket is élénkíteni kívánják a jogi környezet átalakítása révén. Ugyanakkor nem tartják elégnek csupán az informatikai szektor fejlesztését, hanem az informatika és a klasszikus ipari termelés “összeolvadását” kell elősegíteni, elsősorban a német ipar hagyományosan erős ágazataiban, a gépgyártásban, az elektrotechnikában és az autógyártásban – mondta Gabriel. Hangsúlyozta, hogy a “4.0-ás ipar” lehetőségeinek kiaknázásához az oktatási rendszerben is lépni kell, hogy Németország fejlődését ne hátráltassa munkaerőhiány. A kormány azt kívánja elérni, hogy a “digitális kompetencia” kialakítása és fejlesztése “előkelő helyen szerepeljen az iskolák és egyetemek tantervében” – mondta a miniszter.

A nemzeti it-csúcstalálkozó a kormányzat és az informatikai szektor legmagasabb szintű egyeztető fóruma, 2006 óta rendezik meg évente. Az idei, nyolcadik, hamburgi találkozón hat miniszter és mintegy nyolcszáz vállalatvezető és szakember vett részt az NDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság beszámolója szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Internetadó: a kábeltelevíziós szövetség is tiltakozik

sze okt 22 , 2014
Tiltakozik az internetadó bevezetése ellen a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ), amelynek tagjai jellemzően az ország kistelepülésein végeznek internet, kábeltelevízió, és telefonszolgáltatást. Az MKHSZ kéri a kormányt, hogy a hírközlést sújtó újabb adó bevezetését alaposan fontolja meg, mert veszélybe kerülhet az a 2020. évre tervezett kormányzati cél, hogy Magyarország […]
internet