Hőszigetelő anyagok: Melyiket hova válasszuk?

ekomplex.huSzámos kiváló minőségű hőszigetelő anyag létezik a piacon, de a megfelelő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A ház melyik részére szeretnénk szigetelést felhelyezni, és milyen hőmérséklet- és páratartalom-viszonyokkal kell számolni? Ezek mind fontos kérdések, amiket figyelembe kell vennünk a döntés meghozatalakor.

Homlokzati hőszigetelés 
A homlokzat hőszigetelése a ház hőveszteségének jelentős részét takaríthatja meg. A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a polisztirol (EPS), a grafitos polisztirol (EPS grafit), és a kőzetgyapot. A polisztirol olcsó és könnyű, de kevésbé páraáteresztő, mint a kőzetgyapot. A grafitos polisztirol jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a sima polisztirol, ugyanakkor drágább is. A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő és páraáteresztő képességgel bír, de drágább, mint a polisztirol.   

Tető, padlás szigetelése 
A tető és a padlás szigetelése is fontos a hőmegtartás szempontjából. A szigetelőanyag kiválasztásakor figyelembe kell venni a tető szerkezetét és a padlástér hasznosítását. A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a kőzetgyapot, és az új generációs üveggyapot. A szigetelés történhet táblás, tekercses szigetelőanyaggal, illetve választhatunk fújható megoldást is, amelynek előnye, hogy a legkisebb résbe is bejut, így teljesen hőhídmentes szigetelés alakítható ki, még a nehezen hozzáférhető helyeken is. Költsége azonban magasabb lehet.  

Pince szigetelése
A pince szigetelése fontos a hőveszteség csökkentése és a penészedés megelőzése érdekében. A pince külső oldali szigeteléséhez mindenképp olyan szigetelőanyagot szükséges választani, amely ellenáll a talajnedvességnek.  Az XPS szigetelőanyag kiváló hőszigetelő és vízálló képességgel bír, így ide az a legmegfelelőbb választás.  

Lábazati hőszigetelés
A lábazat hőszigetelése fontos a talajból származó hőveszteség csökkentése érdekében. A leggyakrabban használt szigetelőanyagok az XPS szigetelőlemezek és a hungarocell. Az XPS szigetelőlemezek vízállóak és nyomásállóak, a hungarocell olcsóbb, de kevésbé vízálló. 

Bármely szigetelést választjuk, annak védelemre is szüksége lesz, fontos, hogy a megfelelő rétegekkel, vakolattal biztosítsuk ellenállását az időjárás viszontagságai ellen. A szigetelésre szakszerűen felhordott vakolat mechanikai védelmet nyújt és megakadályozza a nedvesség bejutását. A vakolat kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szigetelőanyag típusát a szigetelés helyét és a klímát. Pince vagy lábazat szigetelése esetén például mindenképp indokolt lábazati vakolat vásárlása, ezeken a helyeken az általános vakolatok nem fognak megfelelő védelmet biztosítani.  

A megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása összetett feladat, de alapos tájékozódással és szakértői segítséggel a legjobb megoldást találhatjuk meg otthonunk hőmegtartásának javítására.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A magyar válogatott esélyei az EURO 2024-en

pén jún 14 , 2024
A magyar válogatott esélyeinek elemzése a közelgő 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Figyelembe vesszük a csapat erősségeit és gyengeségeit, a kulcsjátékosokat és a csoport lehetséges ellenfeleit. Mit remélhet igazán a magyar válogatott az EURO 2024-en? A magyar labdarúgó-válogatott történelemben és hagyományokban átitatott csapat, de az elmúlt évtizedekben ritkán ért el komolyabb sikereket […]
A magyar fociválogatott

És még ez is...