Horvátország példát mutat

torrentCsökken az internetről illegálisan letöltött tartalmak mennyisége Horvátországban egy uniós felmérés szerint, amely arra is rámutatott, hogy a fiatalabb korosztály inkább a törvényes elérhető tartalmakat keresi – olvasható az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának legfrissebb felmérésében. A vizsgálat szerint a 15 és 24 év közötti korosztály 56 százaléka az utóbbi egy évben egyáltalán nem keresett fel egyetlen kalózoldalt sem. Akik pedig ilyen oldalon jártak (28 százalék), azok a leginkább filmeket, sorozatokat, zenéket, szoftvereket, játékokat és könyveket töltöttek le illegálisan. (Költői kérdés: mi mást lehet még letölteni a kalózoldalakról? A -szerk- megj.) A közvélemény-kutatás szerint Horvátországban a megkérdezettek 31 százaléka az utóbbi egy évben legalább egy alkalommal tudatosan vásárolt valamilyen hamis terméket, a leggyakrabban ruhaneműt, lábbelit, elektronikus berendezést vagy tisztálkodási eszközt.

Az Európai Unió területén végzett felmérés szerint a felmérésben részt vevő 15 és 24 év közöttiek 52 százaléka vallotta be, hogy az utóbbi egy évben az interneten keresztül legalább egy alkalommal vásárolt hamisított terméket véletlenül vagy szándékosan, míg a válaszadók 33 százaléka mondta azt, hogy illegális helyekről származó tartalmat szerzett be. A hamisított terméket vagy illegális tartalmat használók aránya Görögországban volt a legmagasabb (62 százalék), míg Csehországban a legalacsonyabb (24 százalék). A válaszadók hatvan százaléka mondta azt, hogy kizárólag legális streaming- és játékszolgáltatókat használt az utóbbi 12 hónapban. A felmérés szerint a legtöbben a legális szolgáltatások ára miatt fordulnak kalózoldalakhoz, illetve vásárolnak hamisított termékeket. A válaszadók szerint a leginkább a kibertér veszélyei, a csalások és adatlopások tartják vissza az embereket a kalózoldalak használatától.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Állami Számvevőszéknél mindenhez (IS) értenek

hét jún 13 , 2022
ShareTweetPinShareA modern gazdaságban a digitális technológiák alkalmazása a versenyképesség kulcsa, Magyarország gazdasági növekedésének egyik sarokköve – csodálkoztak rá a már-már közhelyszerű tényre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiváló szakértői. Az Európai Bizottság 2016-ban alkotta meg az európai ipar digitalizálására irányuló kezdeményezését, amelyhez csatlakozva Magyarország az ipar technológiai fejlődését, digitalizálását támogató stratégiákat […]
DESI 2021

És még ez is...