Honlapgate: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették a nemzetbiztonsági bizottság ülését

1

Ellenzéki képviselők javasolták, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ugyanakkor végül nem tájékozódott hétfői, zárt ülésén arról, történhetett-e visszaélés adatokkal a nemzeti konzultáció honlapján keresztül.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte, a honlap minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak, de “tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki”.

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától szerettek volna tájékoztatást kérni az ügyben, a kormánypárti képviselők viszont kivonultak a teremből. Németh Szilárd, a testület alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, “az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet”. Molnár Zsolt, a bizottság elnöke az ülés után elmondta: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették az ülést, nem tették lehetővé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét megkérdezzék, történt-e visszaélés az adatokkal. A politikus szerint ez a magatartás jelzi, hogy az ügyben “van mit takargatni”. Molnár rendészeti, biztonsági és adatvédelmi szempontokból is a kormányzati nemzeti konzultáció leállítását szorgalmazta.

Szél Bernadett, a bizottság tagja kijelentette, miközben az ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat éves beszámolójának keretében Simicskó István honvédelmi miniszter is a kiberbiztonság fontosságáról beszélt, “a magyar állampolgárok személyes adatai orosz szervereken landoltak”. Szerinte egyértelmű, hogy az adatvédelmi szabályzatot megsértették, mivel a kormány azt vállalta, nem továbbítják harmadik félnek az adatokat, ez mégis megtörtént. Ezért az ügyben pártja ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

One thought on “Honlapgate: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették a nemzetbiztonsági bizottság ülését

  1. Erre mondta szabadon idézve anno az informatika tanárom; "és akkor a nemzetbiztonsági bizottság ülése BSZH hibajelzéssel megszakad." (később kifejtette a kódot: bszh = beszart a halott)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Közös fellépés a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen

ked ápr 11 , 2017
Az Európai Bizottság és a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai fellépnek a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen. Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások terén. Az Európai Fogyasztói Központok szerint az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos sérelmek a leggyakoribb fogyasztóvédelmi panaszok közé tartoznak. […]
túrista

És még ez is...