Hőkamerás drónok röpködnek az osztrák-magyar határon

quadkopterTesztjelleggel drónokkal figyelik az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határszakaszt augusztus végétől. A projekt célja az illegális bevándorlás, az embercsempészet kiszűrése és megakadályozása – számol be az orf.at nyomán a Cyberpress.hu.

Az említett határszakaszokon újszerűnek számító drónok általi kontroll során, az általik közvetített felvételek alapján az osztrák rendőrök forrónyomon indulhatnak el az illegális határátlépők felkutatására. A szerdai sajtótájékoztatón Karl Nehammer belügyminiszter is jelen volt, aki elmondta, hogy a drónok hasznos, gazdaságos és hatékony kiegészítői a helikopteres megfigyeléseknek. A drónok több, mint ezer méteres távolságból is érzékelik a célszemélyeket és hőkamerájuk a teherautók ponyváján keresztül is érzékelik a tehergépjárművekben rejtőzködő személyeket. Az augusztus végétől induló tesztprogramot az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határvonalon vezetik be, amelynek során többféle drónt is kipróbálnak majd a rendvédelmi szervek. Mint az a bemutatón elhangzott, összesen negyven drón és a drónokat kezelő kilencven úgynevezett operátor vesz részt majd a tesztfázisban egészen az év végéig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NKA: újra elérhető a közgyűjteményekben az Arcanum Digitális Tudástár

ked aug 25 , 2020
Újra elérhető a jelentősebb hazai és határon túli közgyűjteményekben az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően – közölte a szervezet. „A Nemzeti Kulturális Alap kiemelten fontosnak tartja a magyar kulturális örökség digitalizálását és minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítását. Ez a törekvés különösen időszerű 2020-ban, a […]
Arcanum Digitális Tudománytár

És még ez is...