Hím nélkül alapított családot egy nőstény viziagáma

viziagámaA debreceni állatkertben három zöld víziagáma bújt elő tojásából a pálmaház kulisszái mögött, noha az intézmény ez idáig csupán két nősténynek adott otthont.

Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője elmondta: mivel a végül termékenynek bizonyult tojásokat lerakó egyed még fiatalon, ivarérettsége előtt került idősebb társához Debrecenbe 2019-ben, alighanem kizárható, hogy korábban hímmel párosodott volna. Így feltehetően partenogenezisnek, vagyis szűznemzésnek köszönhető a meglepő szaporulat, bár a teljes bizonyossághoz az anya és a világra jött utódok genetikai vizsgálatára lesz szükség – fűzte hozzá. A főként gerinctelenekre jellemző, de a halak, kétéltűek, hüllők és madarak egy részénél is megfigyelt szűznemzéskor az utód egyedfejlődése hím segítsége nélkül, a megtermékenyítetlen petesejtből indul meg. A zöld víziagámák sikeres szűznemzésére korábban egyetlen dokumentált esetben volt példa, a washingtoni állatkert nősténye adott életet egy életképes utódnak néhány évvel ezelőtt – mutatott rá az állatkert vezetője.

A Távol-Kelet vízparti erdőiben őshonos ázsiai vagy zöld víziagáma (Physignathus cocincinus) nappal aktív falakó faj, de kiválóan úszik, és akár 25 percig is képes a víz alatt maradni. Táplálékát főként rovarok, halak, kisebb emlősök és hüllők teszik ki, de növényi részeket is fogyaszt. Sok rokonához, például a többi agámaféléhez, illetve a leguánokhoz és varánuszokhoz hasonlóan a zöld víziagáma is rendelkezik fejtetői szemmel, amely fényérzékelő képessége révén nagy segítséget jelent a megfelelő napozóhely megtalálásában. Impozáns megjelenése és viszonylag kezes habitusa miatt világszerte népszerű terráriumi faj, vadon élő állománya azonban az élőhelyvesztés és az illegális befogások miatt sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A kávézás több, mint egy egyszerű rituálé!

pén jan 28 , 2022
Akik nem szeretik a feketét, se magában, se egy kis tejjel, esetleg cukorral, aligha érthetik, miért akkora szám a kortyolás, szürcsölés minden pillanata. Viszont aki él és hal az aromák érzékeket zsongító táncáért, egyúttal azt is tudja, hogy ez nem egy rögzült, kitörölhetetlen szokás, amit jobb híján el kell fogadni. […]
ebenica.hu

És még ez is...