Hihetetlen dolgot fedezett fel a Webb űrteleszkóp

ZS7 galaxisrendszerA James Webb űrteleszkóp két hatalmas fekete lyuk egyesülését fedezte fel az Univerzum születése után 740 millió évvel.

A James Webb űrteleszkóp pazar képet készített két gigantikus fekete lyuk és a körülöttük lévő galaxisaik összeütközéséről. Az esemény mindössze 740 millió évvel az univerzumot létrehozó ősrobbanás után történt. Ez a legtávolabbi észlelés, amelyet egyesülő fekete lyukakról valaha készítettek. Az egyik fekete lyuk ötvenmilliószor nagyobb tömegű, mint a mi napunk. A másikról úgy vélik, hogy hasonló méretű lehet, de olyan sűrű gázburok takarja, ami rettentően megnehezíti a mérést. Mostanáig a csillagászok nem voltak biztosak abban, hogy a gigantikus, avagy más néven szupermasszív fekete lyukak hogyan lettek olyan nagyok, amilyenek a közelünkben is találhatók.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban megjelent legújabb eredmények azt sugallják, hogy a fekete lyukak egyesülései miatt nőhetnek olyan gyorsan – „már a kozmikus hajnalban is” – mondta Hannah Ubler, a vezető szerző, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a hatalmas fekete lyukak a kezdetektől fogva alakították a galaxisok evolúcióját. A NASA által kiadott képen a ZS7 galaxisrendszer látható, amelyen az ionizált hidrogén-emisszió narancssárga, a kétszeresen ionizált oxigénkibocsátás pedig sötétvörös színnel látható — számolt be az AP-hírügynökség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre népszerűbb az e-recept

vas máj 26 , 2024
ShareTweetPinShareMagyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. A Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felmérése szerint 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám ötven százalék, és a mesterséges […]
e-recept

És még ez is...