Hetvenöt éves a színes televíziózás

monitorJubilál a színes televíziózás: 75 éve, 1940. szeptember 4-én továbbítottak először elektronikus eszközökkel színes televíziós képet a CBS stúdiójából. A színes televízió első úttörője, Otto von Bronk német fizikus 1902-ban kapott szabadalmat. Vlagyimir Kozma Zvorikin orosz fizikus 1925-ben katódsugárcsővel működő, mozgó alkatrész nélküli színestévé-rendszert tervezett, a továbbítandó képet a piros, kék és zöld elemi szűrőkből álló Caget-szűrővel képezte. Rendszerére amerikai szabadalmat kapott, felvevőkészülékét ikonoszkópnak nevezte el. Ez egy katódsugárcső volt, amelynek tíz cm²-es ernyőjét emissziós fotocellák sora alkotta. J. L. Baird angol mérnök 1928-ban kezdte kísérleteit, alapszínszűrőkkel ellátott Nipkow-tárcsát alkalmazott, és a szelén helyett használt fotocellával a tárcsák összehangolását is megoldotta.

Mihály Dénes magyar kutató 1929-ben Berlinben mutatta be Telehor nevű tévé-vevőkészülékét, amely az általa módosított Nipkow-tárcsával és fényreléként alkalmazott ködfénylámpával működött. Rezgő tükrös képbontó és képösszerakó készüléke alkalmas volt filmek lejátszására, és 30 soron másodpercenként 12,5 képet továbbított. 1931-ben Manfred von Ardenne szabadalmazott találmányával, a piros, majd kék, végül zöld fénnyel végzett soronkénti bontással továbbított képet. 1936-ban Babics Viktor színes televíziós rendszere is mellőzte a mechanikus, forgó szűrőket. Nemes Tihamér 1938-ban a három alapszínt szinkronikusan váltakozva szűrte elektromos Kerr-cellával. Az amerikai Columbia Broadcasting System (CBS) 1940. szeptember 4-én továbbított először stúdiójából elektronikus eszközökkel színes televíziós képet. Az eljárást Peter Charles Goldmark magyar származású amerikai mérnök vezetésével fejlesztették ki. A képet a három alapszín – piros, zöld, kék – összevegyítéséből állították elő, amely szabad szemmel nem látható piros, zöld, kék felületi elemek sokaságából állt.

A Szabadság téri stúdióban 1969. március 21-én avatták fel a színes mozgóképek továbbítására alkalmas első adóberendezést, amivel megkezdődött a kísérleti adás. Magyarországon 1972 óta sugároznak rendszeresen színes adást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mendini kiegészítők a Samsung Gear S2 okosórához

sze szept 9 , 2015
Az olasz formatervezővel, Alessandro Mendinivel dolgozik együtt a Samsung, hogy Gear S2 okosórájához exkluzív kiegészítőket biztosítson vevőinek. Az együttműködés eredményeként a felhasználók sokféle lehetőség közül választva tehetik még egyedibbé és divatosabbá okosóráikat. A Samsung a múlt héten mutatta be a sokszínű, kör alakú dizájnt, intuitív felhasználói felületet és folyamatos kapcsolatot […]
Samsung

Friss, ropogós