Helyreállt a brit repülőterek beléptetőrendszere

HeathrowHelyreállt szerda reggelre a brit repülőterek beléptetőrendszerének működése a komoly fennakadásokat okozó, órákig tartó előző esti meghibásodás után.

A hiba, amelynek oka a brit belügyminisztérium szóvivőjének szerdai ismertetése szerint „rendszerhálózati probléma” volt, a legnagyobb repülőterek, köztük a londoni Heathrow és Gatwick, valamint Edinburgh, Birmingham, Bristol, Newcastle és Manchester érkező forgalmában okozott hatalmas felfordulást. Heathrow-n, ahol naponta átlagosan 220 ezer utas fordul meg, a kedd esti és éjszakai órákban az utasoknak esetenként másfél-két órán át kellett sorban állniuk az útlevélellenőrző pultokhoz.

A kiesés érintette a British Airways légitársaság Budapestről Heathrow-ra érkező kedd esti járatának utasait is. A meghibásodás elsősorban az elektronikus beléptető kapuk működését akadályozta; ezeket a hiba elhárításáig nem lehetett használni. A nagy brit repülőtereken 277 ilyen automatikus arcfelismerő rendszerrel felszerelt kapu működik, és a vízummentes érkező utasforgalom nagy része ezeken lép be Nagy-Britanniába.
A belügyminisztérium szóvivője nem részletezte a hiba okát, de hangsúlyozta: nincs arra utaló jel, hogy a fennakadást „rossz szándékú kibertevékenység” okozta volna.

Éppen egy éve, tavaly májusban ugyanilyen meghibásodás okozott hasonló fennakadást a brit repülőterek érkező utasforgalmában, tavaly augusztusban pedig kétezer járatot kellett törölni a brit országos légiirányítási rendszer információtechnológiai hálózatának leállása miatt.

Hatalmas sorok a brit repülőtereken az elektronikus beléptető rendszer hibája miatt

2023. május 27. – Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk. A probléma az öt londoni nemzetközi repülőtér – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City -, valamint az összes többi olyan brit légikikötő beutazó utasforgalmát érinti, ahol e-kapuk működnek. A repülőtéri elektronikus kapukat Nagy-Britanniában azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok. A Nagy-Britanniába érkező utasok 60-80 százaléka ezeket a beléptető rendszereket használja, de a leállást követően nekik is a hagyományos útlevélellenőrző pultokhoz kellett sorban állniuk. Egybehangzó beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú repülőtereken két órát meghaladó várakozás után lehet csak túljutni a belépő forgalom ellenőrzésén. A meghibásodás éppen a kora nyári utazási szezon legforgalmasabb időszakában, a hagyományos május végi háromnapos hétvégén történt, amikor rendszerint százezrek kelnek útra, és a beutazó forgalom is rendkívül nagy.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy - Magyarország bekapcsolódik az űripari háborúba

csü máj 9 , 2024
ShareTweetPinShareNagy Márton és Sárhegyi István szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén. Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology Zrt. űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, […]
Sárhegyi István, 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója

És még ez is...