Hazudni nem szabad: kampányt indít a propagandamédia ellen a TASZ

Szabad január néven indít kampányt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a tudatos hírfogyasztásért és a propagandamédia ellen.

A kampány célja, hogy megmutassa az állampolgároknak, hogy milyen eszközökkel léphetnek fel ők maguk az állami propagandagépezet zaja ellen. A TASZ egy hónapos kampányának jelmondata Deák Ferenc híres mondása: “Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” Kampányukban arra buzdítanak, hogy a polgárok védjék meg magukat és szeretteiket azoktól az álhíreket terjesztő propaganda médiatermékektől (lásd lenn az atlatszo.hu gyűjtését), amelyek ezt az alapvető elvet nem tartják be. Hangsúlyozzák, hogy nem azt szeretnék elérni, hogy kevesebb hírt fogyasszanak az emberek, vagy tájékozatlanok legyenek. Ehelyett arra akarnak rámutatni, hogy a hiteles újságírás politikai oldalaktól független, és objektív tényezők alapján ellenőrizhető.

A politikai üzenetek terjesztését a kormány elsősorban a közmédián és a hozzá politikai és gazdasági alapon szorosan kapcsolódó médiumokon keresztül végzi. A szervezet álláspontja szerint ezek a médiumok nem tekinthetőek sajtónak, mivel nem tartják be a független újságírás alapvető elveit és a kormányzat megbízásából és érdekében működnek. Mindeközben pedig  a kormány és más állami szervek a nem propaganda médiumok működését különböző eszközökkel nehezítik meg: az ott dolgozó újságíróknak nem adnak interjút, elzárják előlük a közérdekű adatokat vagy kitiltják őket fontos helyszínekről, eseményekről. Bár az emberek nincsenek teljesen elzárva az egyéb hírforrásoktól, de a propaganda keltette zajban nehéz a hiteles hangok megtalálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hackereket lepleztek le Ukrajnában

sze dec 19 , 2018
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezett egy kereskedelmi hálózatot, amelynek munkatársai több mint száz, Lviv megyében működő állami, illetve katonai intézménynél, vállalatnál és szervezetnél szereztek meg törvénytelen úton bizalmas információkat, amelyeket lehet, hogy az orosz titkosszolgálatoknak adtak át – közölte az SZBU. A Facebookon megjelentetett közlemény szerint a nem megnevezett […]
Orosz hacker

Bréking Nyúz