Határidőig Oroszországban kell lokalizálniuk a közösségi hálózatoknak orosz felhasználóik adatait

Milos Vagner, Roszkomnadzor (Милош Эдуардович Вагнер, Pоскомнадзор)A Facebooknak, a Twitternek és más közösségi hálózatoknak július 1-jéig be kell számolniuk arról, hogy az orosz felhasználóik adatbázisát Oroszországban lokalizálták – jelentette ki Milos Vagner, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) helyettes vezetője a hatóság szerdai vezetőségi tanácskozásán. Vagner szerint a határidő elmulasztása esetén a cégek akár 18 millió rubeles (jelenlegi árfolyamon több mint hetvenmillió forintos) bírságra is számíthatnak. Közölte, hogy a vonatkozó törvény alapján már több mint hatszáz cég tárolja felhasználóinak személyes adatait Oroszországban. A Roszkomnadzor áprilisi tájékoztatása szerint a Google, a Twitter, a Facebook és a WhatsApp tulajdonosai május végéig kaptak haladékot arra, hogy válaszoljanak a felhasználói adatbázisok oroszországi lokalizálására vonatkozó korábbi kérésre. Az Apple ennek még 2016-ban, a Microsoft pedig 2019-ben eleget tett, de hasonlóképp járt el az LG, a Samsung, a PayPal, a Booking és mások is.

Vagner elmondta, hogy a Facebookot és a Twittert 2020 februárjában négymillió rubeles bírsággal sújtották az oroszországi lokalizálás elmulasztása miatt. A Facebook fizetett, a Twitter azonban fellebbezett. A Roszkomnadzor mások mellett felszólította ezt a két vállalatot, hogy tevékenységüket hozzák összhangba a jogszabályokkal, és hogy erről július 1-jéig adjanak részletes tájékoztatást. A Facebookot és a Twittert egyébként már 2019-ben megbírságolták, akkor még csak három-három ezer rubelre. A közigazgatási törvény 2019 decemberében történt módosítása alapján azonban már 1-18 millió rubellel sújthatók az adatlokalizálási kötelezettség megszegői. A törvény megszegése miatt a LinkedInhez való hozzáférést blokkolták Oroszországban. Az orosz felhasználók adatainak lokalizálásáról a Facebookkal és a Twitterrel 2015 óta tárgyal a Roszkomnadzor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Idén 7,7 százalékkal nőhet az okostelefon-eladás

szo máj 29 , 2021
Tavalyhoz képest az idén 7,7 százalékkal több, 1 milliárd 380 millió okostelefont adhatnak el a gyártók világszerte – véli az amerikai International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat. Az IDC honlapján szereplő jelentés szerint, a növekmény 2015 óta a legnagyobb lehet és felülmúlja az IDC korábbi, 5,5 százalékos bővülésre vonatkozó előrejelzését. […]
okostelefon

Friss, ropogós