Hat orosz hekker ellen vezetett be szankciókat az EU

Cold River orosz hackerAz Európai Unió hat orosz hekkerrel szemben vezetett be szankciókat a tagállamok és Ukrajna ellen elkövetett, rossz szándékú kibertevékenységek miatt.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa döntésének hat érintettje a közlemény szerint részt vett a tagállamok és Ukrajna létfontosságú infrastruktúráját, valamint minősített adatok tárolásával és feldolgozásával foglalkozó, illetve kormányzati vészhelyzetet elhárító rendszereket érintő kibertámadásokban. Ez az első alkalom, hogy az EU korlátozó intézkedéseket vezet be olyan kiberbűnözőkkel szemben, akik zsaroló- vagy más rosszindulatú vírusokkal elkövetett káros tevékenységet folytatnak alapvető szolgáltatások, például az egészségügy és a banki szolgáltatások ellen.

Az uniós listájára a Callisto nevű orosz hackercsoport két tagja, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által támogatott Armageddon hackercsoport két tagja, valamint a rosszindulatú kém- és zsarolóprogramok működtetéséért felelős Wizard Spider-csoport tagjai kerültek fel. A büntetőintézkedések vagyon-befagyasztást jelentenek, valamint azt, hogy uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket bocsátaniuk a jegyzékbe vettek rendelkezésére. Az EU kiberbiztonsági szankciórendszerének hatálya alá jelenleg 14 ember és négy szervezet tartozik.

Az uniós tanács közleménye szerint az új szankciók kivetésével az EU és tagállamai megerősítik, hogy készek fokozni erőfeszítéseiket, hogy erőteljesebb és tartósabb választ adjanak az EU-t, annak tagállamait és partnereit célzó, tartósan fennálló, rossz szándékú kibertevékenységekre. Az EU továbbra is elkötelezett a globális, nyitott és biztonságos kibertér mellett, és ismételten hangsúlyozza, hogy meg kell erősíteni a nemzetközi együttműködést a szabályokon alapuló rend előmozdítása érdekében ezen a területen – jelentették ki. Az EU tovább fogja erősíteni együttműködését mások mellett Ukrajnával a kibertér nemzetközi biztonságának és stabilitásának előmozdítása, a globális ellenállóképesség növelése, valamint a kiberfenyegetésekkel és a rossz szándékú kibertevékenységekkel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa 2019 májusában hozta létre a rossz szándékú kibertevékenységekkel szembeni korlátozó intézkedések közös uniós keretét. A keret lehetővé teszi az EU és tagállamai számára, hogy minden szükséges intézkedést, adott esetben akár korlátozó intézkedéseket is alkalmazzanak az EU és tagállamai önállóságát és biztonságát célzó rossz szándékú kibertevékenységek megelőzése, az azoktól való elrettentés és a reagálás érdekében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Julian Assange szabad

ked jún 25 , 2024
Öt év vizsgálati fogság után szabadon engedték a brit hatóságok Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, akinek kiadatásáról az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak. Assange elutazott Londonból és úton van hazájába, Ausztráliába. Az 53 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, […]
Julian Assange

És még ez is...