Hat év alatt nagyot változtak a mobilinternet csomagok

internetAz otthonon kívüli internetezésből adódó egyre nagyobb adatmennyiség iránti igény határozta meg a mobiltelefon-előfizetési csomagok kínálatát az elmúlt években — derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

A mobilpiac többszereplős, és bár a szolgáltatók közötti váltás meglehetősen ritka, a „verseny” a fogyasztói igényeknek megfelelő csomagok kialakítására sarkallja a szolgáltatókat. Így a csomagok előfizetői száma alakulásának elemzése megmutatja a fogyasztói igények változását — áll az elemzésben. (Eléggé nyilvánvaló, hogy azért is ritka a szolgáltatók közötti váltás, mert nincs igazi verseny. A -szerk- megj.) Az NMHH az előfizetői csomagokon a szolgáltatók által megadott csomagelnevezéseket érti, amelyekhez az általános szerződési feltételekben meghatározott szolgáltatásmennyiségek (hanghívás perc, mobilinternet adatmennyiség), díjak, feltételek, esetleg kiegészítő szolgáltatások tartoznak. Az elemzés során a három nagy szolgáltató azon 2015 negyedik és 2021 negyedik negyedéve közötti, hangszolgáltatást is tartalmazó, lakossági csomagjait elemezte, amelyeknek volt olyan negyedévük, hogy minimum ezren előfizettek rájuk.

Az új csomagok száma a vizsgálat alapján az első öt évben meglehetősen egyenletes volt, viszont 2021-ben (talán a Covid miatti gazdasági nehézségek hatására) mindhárom szolgáltatónál jelentősen visszaesett. Az előfizetési csomagok bevezetését jellemzően hangos reklámkampányok kísérik, melyek a csomagok újdonságát, előnyeit mutatják be. A régi előfizetők vagy váltanak, vagy megmaradnak régi csomagjaikban, amelyeket a szolgáltatók általában nem szüntetnek meg, de nem ajánlják vagy új ügyfeleknek már nem értékesítik. Ennek következtében a vizsgált előfizetési csomagok ügyfélszáma a bevezetésük után gyors ütemben nőtt, és egy-másfél év múlva tetőzött. Ezután az emelkedéshez képest kevésbé meredeken, de csökkenni kezdett, majd három év után stagnált, és lassan elfogytak az előfizetők. Ez az élettartamot mutató görbe mindhárom nagy szolgáltatóra jellemző volt – közölték.

A hatóság a fogyasztói elvárások elemzésekor az egyes előfizetői csoportok számának változását vette alapul, azokét, akik az adott előfizetői csomagok felhasználói. Ezért negyedévente és szolgáltatónként összegyűjtötték a legfelkapottabb, vagyis legnagyobb havi ügyfélszám-növekedéssel bíró lakossági, postpaid, hangszolgáltatást tartalmazó csomagokat. A csomagok szerződési feltételeit vizsgálva a leginkább szembeötlő változás a csomagba foglalt mobilinternet-adatkeret egyre meredekebb növekedése. A vizsgált időszak elején, 2016 első felében a legdivatosabb csomagok 500 MB szabadon felhasználható adatkeretet tartalmaztak. Ez 2016 végére 1 GB-ra növekedett. 2017-ben a 2 GB volt jellemző, 2018 és 2019-ben 2-5 GB, 2020-ban 3-5 GB, 2021-ben pedig a 100 GB vagy korlátlan mennyiséget jelentő internet.

Először 2016-ban volt népszerű olyan csomag, amelynél volt olyan meghatározott jellegű adatforgalom (például, ami videó vagy zenei szolgáltatáshoz, csethez vagy közösségi oldal igénybevételéhez szükséges), melynek használata nem fogyasztja a rendelkezésre álló adatkeretet. Ez a feltétel 2020-ig a legnépszerűbb csomagok egy részénél fennmaradt, és a nagyon magas adatkeretet vagy korlátlan internetet kínáló csomagok tették fölöslegessé az adattípusok (a hálózatsemlegesség szempontjából amúgy is problematikus) megkülönböztetését. Összességében a vizsgált időszakban leginkább az otthonon kívüli internetezésből adódó egyre nagyobb adatmennyiség iránti igény határozta meg a mobiltelefon előfizetési csomagok kínálatát – olvasható az elemzésben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Uniós kutatóközpont: az EU területének közel felét fenyegeti aszály

sze júl 20 , 2022
Az Európai Unió területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai részeket fenyegeti aszály — hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja. A dokumentum szerint a több európai régiót már év eleje óta sújtó aszály továbbterjed és súlyosbodik. A csapadékhiány hatással van a folyók vízhozamára, továbbá csökkent tárolt vízmennyiség, ami […]
aszály

És még ez is...