Három hónap alatt programozó lehetsz

Az intenzív programozó tanfolyamok csak néhány éve kezdtek terjedni, de máris óriási a hatásuk: Észak-Amerikában csak a tavalyi évben 18 ezer fejlesztőt képeztek. A vállalatok így gyorsabban kapnak utánpótlást, a munkavállalók pedig pár hónap alatt új karriert kezdhetnek. Állítólag a rövid idejű, intenzív képzések már Magyarországon is bizonyították életképességüket.

Az informatikushiány világszerte óriási problémát jelent, azonban az úgynevezett „coding bootcampek”, vagyis rövid idejű, intenzív programozó képzések valamelyest enyhíthetnek a problémán. Az első ilyen tanfolyamok az Egyesült Államokban indultak, 2013-ban még alig haladta meg a hallgatóik száma a kétezret. 2016-ban viszont már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan negyed évig tartó képzéseken a Kanadára is kiterjedő Coding Bootcamp Market Sizing Report szerint. „Manapság nagyon sok olyan programozóra van szükség, akik rutinfeladatokat oldanak meg, ezt pedig egy három hónapos tanfolyam alatt be lehet gyakorolni” – magyarázza Filep Szabolcs, a PROGmasters egyik alapítója és mentora. Állítását egy amerikai felmérés is alátámasztja, amely az állásinterjúkon megszokott tesztfeladatokkal vizsgálta a felsőoktatásban diplomát szerző és az intenzív tanfolyamról kikerülő jelöltek felkészültségét. Az eredmények alapján a felsőoktatási hallgatók jobbak voltak az algoritmizálásban és rendszerismeretben – azokon a területeken, ahol több elméleti háttérre volt szükség. A gyakorlati programozás és a webes rendszerek területén azonban az intenzív tanfolyamok hallgatói teljesítettek jobban, mivel több tapasztalattal rendelkeztek.

Bodansky Ádám pultosként, felszolgálóként és üzletvezetőként dolgozott, mielőtt jelentkezett a képzésére. „Áprilisban végeztem, azonnal kaptam állást junior szoftverfejlesztőként. Most közel ugyanannyit keresek, mint a tanfolyam előtt, de feleannyi munkaórával – és rendezett jogi helyzetben. Programozóként ráadásul nyitott a lehetőség a folyamatos fejlődésre és az előrelépésre” – mesélte azzal kapcsolatban, hogy miért váltott karriert. „Garantáljuk az elhelyezkedést és az átlag feletti fizetést, de ehhez a programozójelölteknek is bizonyítani kell” – teszi hozzá Filep. Az érdeklődőknek ingyenes tananyagokat küldnek, amelyből önállóan kell elsajátítani a Java programozás alapjait. A gyakorlófeladatok megoldása után lehet felvételizni a képzésre – a gyakorlatorientált tanfolyamra tehát már csak azok kerülnek be, akik képesek és hajlandóak tanulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

sze jún 21 , 2017
Nemzetközi kampány indult a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen, a magyar rendőrség ennek részeként kampányfilmmel igyekszik felhívni a figyelmet erre a bűncselekménytípusra és próbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a lehető legkevesebben váljanak áldozattá. Szongoth Richárd, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának vezetője a kampánnyal kapcsolatbban arról beszélt, […]
gyerekponó