Három arany, három ezüst és három bronz érmet nyertek a magyar versenyzők az EuroSkills versenyen

Három arany, három ezüst és három bronz érmet nyertek a magyar versenyzők a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Budapest versenyen. Aranyérmes lett a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika csapat, ezüstérmet szerzett Balogh Ákos webfejlesztő. A versenyen szakmájában magas pontszámot elérő nyolc magyar versenyző kiválósági elismerésben részesült. A magyar csapat a negyedik helyen végzett, a legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria, a harmadik pedig Franciaország lett. Az eseményen felsorakoztak és nyilatkoztak az oktatás és a szakképzés magyarországi legavatottabb szakértői:

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kiváló magyar szereplés azt mutatja, hogy Magyarország megfelelő szakemberekkel rendelkezik a hagyományos, illetve a legmodernebb tudást igénylő, új szakmákban. Véleménye szerint a magyar csapat teljesítménye a magyar iparfejlesztés szempontjából is jelentős, azt üzeni a befektetőknek, hogy érdemes Magyarországon invesztálni, mert a szaktudás megvan.

A szakmai tudás mellett képességek is kellenek a munkaerőpiacon – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az iskolákkal szemben támasztott egyik fontos követelmény, hogy hitessék el a tanulókkal, képesek megtanulni valamit, azt alkalmazni, és életük során a megtanulás és az alkalmazás képességet bármikor meg tudják ismételni – mondta Palkovics László.

Orbán Viktor kifejtette: ahogy a szakmáknak, úgy az életnek is van matematikája. Az élet matematikájának alapképlete, hogy ha nincsenek fiatalok, nincs jövő sem. Ha megszületnek és vannak fiatalok, de úgy érzik, nincs jövőjük, akkor az országuknak sincs jövője. Ha az országoknak nincs jövője, akkor Európának sincs, és eltűnik minden, ami kétezer év alatt a földrészen létrejött.

Precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munkára a világon mindenütt szükség van – mondta Áder János köztársasági elnök. A versenyzőknek azt üzente: legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely az egész világon mindenhol versenyképes. Az államfő hangsúlyozta, egy dologban minden a szakmájában sikeres ember egyforma: abban, hogy mesterek akarnak lenni. A mesterek mindent tudni akarnak a szakmájukból, amit megtanulni csak lehetséges

(Szívesen idéztük volna Pölöskei Gábornét, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát, de vagy más, fontosabb teendője szólította el, vagy ha nyilatkozott, sajnos elkerülte a figyelmünket. A -szerk- megj.)

Next Post

Magyarországon a digitalizáció egyáltalán nem szerepel a szobafestő oktatás tananyagában

ked okt 2 , 2018
A szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Budapest rendezvényen részt vevő szobafestő-tapétázó szövetségek képviselői az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) meghívására tartottak megbeszélést a szakma helyzetéről. Tóth Antal a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestülete (SzMTO) elnöke hangsúlyozta, a magyar szobafestő-mázoló, tapétázó vállalkozók jövedelmezősége rendkívül alacsony, nehezen tudják kitermelni a digitalizációhoz szükséges modern eszközök árát. Gondot […]