Harmadik helyre volt elég a Vodafone felvásárlása

VodafoneJól teljesített a tranzakciós piac Közép- és Kelet-Európában, Magyarország a térségen belül a harmadik legmagasabb összértékkel zárt 2022-ben.

A Mazars tanácsadó és a Mergermarket adatszolgáltató-elemző cég közös jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es rekordhoz képest visszaestek ugyan a vállalati felvásárlások és összeolvadások (Mergers and Acquisitions, M&A), de ezt leszámítva a közelmúltban se tranzakciószám, se tranzakciós érték alapján nem értek el ilyen eredményt. A közlemény szerint figyelemre méltó, hogy a térségben kisebb mértékű volt a csökkenés, mint Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. Az üzletkötési aktivitás élénk, a kockázatok mérséklődtek, a befektetők keresik a tranzakciós lehetőségeket, vonzó célpontként tekintenek Közép- és Kelet-Európára.

A 39,2 milliárd euró értékű (majdnem 16 ezermilliárd forintos) régiós piacból Magyarország 3,1 milliárd euróval (~1200 milliárd forint) részesedik. A Mazars elemzői szerint a magyar magántőke súlya egyre jelentősebb a belföldi M&A-piacon, amelyet korábban a külföldi és regionális alapok uraltak. A tranzakciók összértékét tekintve csak Lengyelország és Ausztria előzi meg Magyarországot, amely más államokkal ellentétben emelkedést ért el 2021-hez képest, jelentős részben a Vodafone felvásárlása miatt. Az állami hátterű befektetés súlyát jelzi, hogy a belföldi tranzakciók összértéke azonos tranzakciószám mellett az ötszörösére nőtt éves összevetésben.

A közlemény szerint 2023 minden bizonnyal kihívásokkal teli év lesz, ennek ellenére a térség vállalkozásainak minősége, az üzletkötők kreativitása és az igénybe vehető uniós források bizakodásra adnak okot. A belföldi kilátásokat szintén kedvezően értékelték, hangsúlyozva, hogy a magyar piac egyre inkább hasonlít a nyugat-európaira, az enerigaárak emelkedése és a recessziós félelmek miatti bizonytalanság pedig mérséklődött 2023 elejére. A fellendülést a Mazars is érzékeli, a tranzakciós tanácsadások kereslete jelentősen élénkül.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A nagyiját is átverte az elvetemült netes csaló

ked márc 7 , 2023
Elfogtak egy 30 éves vecsési nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy internetes csalásokkal legalább ötven embert átvert, köztük a saját nagyanyját is. Egy kalocsai lakos 2021 nyarán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az egyik internetes oldalon egy ezüst nyakláncot hirdetett eladásra. A jóhiszemű vásárló a vételárat elutalta, azonban az ékszer […]
velekey-ekszervilag.hu

És még ez is...