Harmadfokú hőségriasztás szombat éjféltől: ne feledkezzünk meg a szerverek hűtéséről

hosegA legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az országos tiszti főorvos szombat éjféltől szerda éjfélig – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a huszonhét Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól – az Északi-középhegység térségét leszámítva – a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a huszonöt Celsius-fokot. Vasárnap huszonhét fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár harmincfokos középhőmérséklet is lehet. A jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget. Hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.

Nagyon sok cégnél megoldatlan a szerverszoba hűtése, ezért a kánikulai napokon a szerverek túlmelegedhetnek, ami miatt leállhatnak. Jó esetben ilyenkor nem történik adatvasztés, rossz esetben azonban igen. A hűtés hatékonyságát fokozza, ha a levegőt megfelelő irányba áramoltatjuk. Egy-két kiszolgáló esetén -jobb híján- az is elég, ha a levegőt egy falra szerelt klímával hűtjük. Ahol meleg a levegő, onnan szívjuk el, és a hideg levegőt pedig ott fújjuk be, ahonnan a gépek is szívják a levegőt. A fizikával nem érdemes megküzdeni: a meleg levegő felfelé száll, azt felülről könynyebb elszívni, és a hideg levegőt alul fújjuk be. Ha nem tudunk a számítógép saját hűtésének segíteni, akkor a szerverek hétvégi kikapcsolását is érdemes megfontolni, ha egyáltalán ez szóba jöhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

AZ NMHH elégedett önmagával

pén júl 3 , 2015
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelemmel és hatékonyan védi az infokommunikációs fogyasztói jogokat – írta a hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az NMHH a Baja Ferenc politikus sajtótájékoztatóján, a július elsejei mobilos szerződésmódosításokkal kapcsolatban elhangzottakra reagált. A politikus szerint a kormánynak és az NMHH-nak sokkal hatékonyabb fogyasztóvédelmet […]

Friss, ropogós