Hamis kriptovaluta alkalmazások lopják el felhasználói adatokat

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az sms-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben bevezetett korlátozásait. A Google 2019 márciusában tiltotta be az androidos alkalmazások esetében az sms-üzenetekhez és hívásokhoz való hozzáférést, hogy megelőzze azok rosszindulatú felhasználását.

A BTCTurk Pro Beta, a BtcTurk Pro Beta és BTCTURK PRO elnevezésű programok egy török kriptovaluta kereskedő, a BtcTurk alkalmazásának adják ki magukat, és céljuk a belépési adatok megszerzése. A kétfaktoros azonosításhoz szükséges sms-üzenetek megzavarása helyett az alkalmazások az egyszer használatos jelszavakat szerzik meg, az eszköz képernyőjén megjelenő hamis figyelmeztetések révén. A 2FA értesítések olvasása mellett az alkalmazások el is tüntetik ezeket, így a felhasználók nem értesülnek a jogosulatlan tranzakciókról. Mindhárom alkalmazás 2019 júniusában jelent meg a Google Play áruházban, de  szerencsére az ESET éber szakembereinek figyelmeztetése után eltávolították azokat.

Mit tehetünk?
• Csak akkor bízzunk meg a kriptovalutás és más pénzügyi alkalmazásokban, ha a szolgáltatás hivatalos webhelyén lévő link vezet a Google Play áruházba.
• Csak akkor adjuk meg személyes adatainkat az online formanyomtatványokban, ha biztosak vagyunk abban, hogy azok biztonságosak és hivatalosak.
• Folyamatosan frissítsük készülékeinken mind az Android hibajavításait, mind pedig az alkalmazásokat.
• Használjunk megbízható mobilbiztonsági megoldást a fenyegetések blokkolásához és eltávolításához; Az ESET megoldásai észlelik és blokkolják ezeket a rosszindulatú alkalmazásokat, emellett arra is lehetőséget kínálnak, hogy biztonsági audit keretében bármikor felülvizsgálhassuk alkalmazásaink hozzáférési engedélyeit. Amikor csak lehetséges, használjunk szoftver alapú vagy hardveres tokeneneket az egyszer használatos jelszavak generálásához, az SMS vagy e-mail helyett.
• Csak olyan alkalmazásokat használjunk, amelyeket megbízhatónak ítélünk, és még ezek esetében is csak azoknál engedélyezzük az értesítésekhez való hozzáférést, amelyeknek jogszerű oka van ezt kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Öreg okostelefon nem vén smartphone

ked jún 25 , 2019
ShareTweetPinShareA régi, nem használt, de még működőképes okostelefonok és a legújabb technológiák kombinációjával harcolhat az emberiség az illegális esőerdő-irtások ellen. Egy kaliforniai társadalmi szervezet arra talált megoldást, hogyan lehet hasznosítani az öreg és kidobásra ítélt okostelefonokat az esőerdők védelme érdekében – miközben az ember által levetett elektronikai hulladékok környezetszennyezéséről beszél […]

És még ez is...