Hackertámadás: állítólag nem kerültek ki titkos információk a cseh külügytől

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter cáfolta, hogy a tárca elektronikus levelező rendszerét megtámadó hackerek titkos, bizalmas információkhoz jutottak, ugyanakkor azt elismerte, hogy kikerülhettek olyan információk, amelyek “bizonyos személyek és intézmények számára érzékenyek”.

Az Info.cz hírportál értesülése szerint a hackerek több mint hétezer dokumentumot loptak el a külügyi levelező rendszerből, és több dokumentum érzékeny információkat is tartalmazott. A Kibernetikai Biztonság Nemzeti Központja szerint ezek az információk összefüggésben vannak az ország biztonsági stratégiájával. Feltörték egyebek között Zaorálek, és három miniszterhelyettes – Petr Drulák, Jakub Kulhánek, Ivo Srámek – postáját is. Zaorálek a rendkívüli sajtótájékoztatón megismételte: a hackerek nem hatoltak be a hivatal belső számítógépes hálózatába, amelyben már titkos információkhoz is hozzájuthattak volna. Azt mondta, hogy a kikerült információk mennyiségét egyelőre lehetetlen pontosan felmérni. Elismerte, hogy a kiszivárgott információk között lehetnek olyanok is, amelyek “számára is kellemetlenek”. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A neovlivni.cz szervez azt írta, hogy az IP címek alapján a hackerek nyomai Oroszországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Csehországba vezetnek. Zaorálek postáját egy Németországban bejegyzett orosz szerverről törték fel. Mintegy harminc cím, amelyről a cseh külügy levelezésébe behatoltak, kapcsolatban van azokkal a címekkel, amelyekről az amerikai szakértők szerint behatoltak az ottani Demokrata Párt számítógépes rendszerébe. A neovlivni.cz szakértőkre hivatkozva megjegyzi: ezek az adatok nem bizonyítják, hogy a támadás mögött valóban Oroszország áll, ahogy azt a cseh külügy sejtette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Osztrák szállodát bénított meg egy zsarolóvírus

szo febr 4 , 2017
Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált. A működésképtelenné tett számítógépes rendszer az elektronikus zárral felszerelt ajtókat sem engedte kinyitni, így a vendégek nem tudtak bejutni szobáikba. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hasonló eset itthon is megtörténhet. A négycsillagos Romantik Seehotel Jagerwirt szálloda joggal mérges tulajdonosa úgy döntött, közhírré […]

Friss, ropogós