Ha torrentezel, kerüld a Transmissiont és a BitTorrentet

Bármennyire népszerű, a torrentezés kifejezetten nagy veszélyeket rejt a rossz klienst választó felhasználóknak. Az elmúlt évben számos példa szolgált arra, hogy torrentklienseket használták a kiberbűnözők a támadásokhoz. Ezeket az eseteket gyűjtötték össze és elemezték a szlovák ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei.

A tavaly pórul járhattak azok a macOS felhasználók, akik a Transmission alkalmazást használták, ugyanis hackerek feltörték és megfertőzték a klienst, és veszélyes kárvetők terjesztésére használták. 2016 márciusában történt az első támadás a KeRanger zsarolóvírussal. Ugyan a Transmission alkalmazás fejlesztői gyorsan reagáltak a támadásra és eltávolították a trójai által fertőzött alkalmazás-verziót, pár óra múlva az újból megjelent a hivatalos weboldalon. Ez a támadás több ezer felhasználót érintett világszerte. És ha ez nem lett volna elég, a KeRanger alkotói által használt titkosítási algoritmus gyakorlatilag feltörhetetlennek bizonyult és megakadályozták a felhasználók adathozzáférését is. Hasonló módon egy másik macOS kártevő 2016 augusztusában terjedt el a Transmission szoftver egy újabb fertőzött verziója révén. Az OSX/Keydnap a fertőzött eszközökre kreált hátsó ajtón keresztül jutott hozzá a Keychain alkalmazáson tárolt felhasználói adatokhoz. Az ESET szakértőinek figyelmeztetésére a BitTorrent kliens hivatalos csapata pár percen belül eltávolította a trójait.

2017 februárjában a Patcher nevű zsarolóvírus terjesztésére használták a BitTorrentet. Az ESET szakértői két verzióját is felfedezték a kártevőnek: az egyik „Patcher” az Adobe Premiere Pro-t, a másik a Microsoft Office for Mac-et célozta. (De az is lehetséges, hogy ennél több verziója is létezik még valahol.) Noha a Patcher meglehetősen gyenge kódolással készült, a titkosítása elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a felhasználókat az adataikhoz való hozzáférésben. Mindemellett a vírus nem rendelkezett semmilyen kóddal, amely segítségével a C&C szerverrel kommunikálhatott volna. Vagyis titkosítási kulcs hiányában a vírus alkotói nem tudtak újra hozzáférést adni a felhasználóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szerepzavarban a Vodafone

ked aug 8 , 2017
Női programozókat nevel a Vodafone címmel adott ki közleményt a mobilszolgáltató. A sajtóanyagból azért kiderül, hogy képzésről, és nem nevelésről van igazából szó. A Vodafone új kezdeményezésének részeként világszerte 26 országban, köztük Magyarországon is indít kurzust programozási ismeretekről 14-18 év közötti diáklányok számára. A természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikus szakokon […]
osztályterem, digitalizáció

Friss, ropogós