Gyűlöletkeltés miatt büntet a Médiatanács

forintA jogsértő tartalom eltávolítására, bírságra és közlemény közzétételére kötelezte a Médiatanács a Magyar Hírlapot és internetes oldalát egy tavaly novemberi publicisztika miatt. Gyűlöletkeltő és kirekesztő volt ugyanis egy tavaly november 16-án megjelent cikk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa állampolgári bejelentésre indított hatósági eljárásban 250 ezer forint bírság megfizetésére, az internetes tartalom haladéktalan eltávolítására, a jogsértés elkövetéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte az újságot. A közleményt a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül a magyarhirlap.hu nyitóoldalán legalább hét napig folyamatosan meg kell jelentetni. A bejelentő eredetileg a szerzőtől a mandiner.hu oldalon ugyanaznap megjelent, tartalmilag nagyon hasonló írás miatt is panaszt tett, ezt – mivel a hírportál tagja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) – a társszabályozó szerv vizsgálta; itt a panaszos végül visszavonta bejelentését.

E-mailes érdeklődésünkre az MTE főtitkára, Tófalvy Tamás azt válaszolta, hogy a mandiner.hu-val kapcsolatos bejelentés visszavonásának az volt az indoka, hogy a panaszosnak az eredeti tartalommal volt problémája, nem a Mandinerrel, amely “csak” újraközölte azt. A válasszal kapcsolatos újabb kérdésünkre, hogy ha az eredeti cikket szankcinálja a hatóság, akkor az vajon az utánközlőnek is törölnie kell-e az ott megjelent tartalmat, még nem kaptunk választ.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mikola: elsősorban a számítástechnikai cégek támogatják a szabadkereskedelmi megállapodást

pén máj 20 , 2016
Elsősorban a számítástechnikai cégek támogatják, a környezetvédők és az emberjogi aktivisták pedig ellenzik az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP) – jelentette ki Mikola István. A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy eddig több mint nyolcvan civil és szakmai szervezettel, […]