Gyászolnak a mobilszolgáltatók: a roamingdíjnak annyi

sirMegszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási (roaming) díjakat 2017. június 15-től. Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés “beszerzéséről” már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett “tisztességes felhasználási irányelvek” alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a “visszaélésszerű barangolás“. Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha “időnkénti utazáshoz” kapcsolódik.

Az országhatárokat átlépő, “barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül. Jövő április harmincadikán újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól legfeljebb percenként öt eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetővé telefonálás esetén, két centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után öt centet lehet majd csak felszámítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megint megoldottak egyet az emberiség nagy gondjai közül

ked jún 30 , 2015
Mindenki számára elérhetővé vált az IBM és a Bon Appétit közös internetes alkalmazása, a Chef Watson (Watson séf), amely tízezer recept alapján segíti a konyhai kreativitás kibontakozását a kognitív adatelemzés mindennapi használatával. Az otthoni és professzionális szakácsok munkáját, a mindennapos sütés-főzés teljes átalakítását célozza az IBM és a Bon Appétit […]