GVH: nem érdemes a gyerekeket emelt díjas sms-ek küldésére buzdítani

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnökeA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a maximálisan kiszabható, mintegy 350 millió forintos bírságot rótta ki a Bongo nevű játék üzemeltetőjére, mivel a társaság burkolt reklámokkal, a költséget elhallgatva igyekezett a gyermekeket emelt díjas sms-ek küldésére bírni – közölte a versenyhivatal.

A versenyhatóság tavaly indított versenyfelügyeleti eljárást a szolgáltatást üzemeltető ausztrál Global AQA Pty Ltd. ellen. A GVH közleményében ismertette: a társaság jogsértő módon, közvetlenül hívott fel gyermekeket a vásárlásra, a reklámokban pedig elhallgatta a szolgáltatás árát és a személyes adatok kezelésének legfontosabb jellemzőit. A cég emellett egyes csatornákon – így influenszer-hirdetésekben, illetve iskolásoknak szóló websorozatban – burkoltan hirdette a játékot, azaz a fogyasztók számára nem derült ki, hogy fizetett reklámokról van szó. Az Ask Bongo, azaz “Kérdezd Bongot!” szolgáltatás lényege, hogy Bongo, a kismajom – emelt díjas sms-ért – válaszolt a feltett kérdésekre – derült ki a közleményből. Mivel a digitális oktatás alatt a gyerekek a szokásosnál is több időt töltöttek okostelefonok és számítógépek előtt, így nagyobb eséllyel találkozhattak a kifogásolható hirdetésekkel, ezért a GVH tavaly tavasszal ideiglenesen megtiltotta a szolgáltatást és annak reklámozását.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a sérülékeny fogyasztók, így például az idősek, a betegek és a gyermekek ellen elkövetett jogsértéseket szigorúan veszi a versenyhivatal. A gyermekeket érintő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat különösen súlyosan ítélik meg – tette hozzá. A hatóság megállapította három influenszer ügynökség és egy webtartalom-gyártó – a P4R Digital Agency Kft., a Social Guru Magyarország Kft., a hd OPEN! Kft. és a Globoport Média Holding Kft. – felelősségét is az ügyben. A hazai vállalkozások számára a versenyhatóság bírság kiszabása helyett belső szabályozások kialakítását írta elő, amelyek segítenek elkerülni a jövőbeni hasonló jogsértéseket – ismertették. A programok végrehajtását mind a négy cég vállalta – tették hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nevetséges összegre bírságolták meg a Twittert

pén máj 28 , 2021
A közigazgatási törvények hatrendbeli megsértésében marasztalta el, és 19 millió rubel (mintegy 74 millió forint) bírság kifizetésére kötelezte egy moszkvai bíróság a Twittert, amiért nem távolított el több, nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdító tartalmat. Ha egy online szolgáltató a szakhatóság felszólítására elmulasztja eltávolítani a kifogásolt tartalmat vagy weboldalt, akkor […]
Twitter