GVH: csak óvatoasan az összehasonlító oldalakkal

Egyre több és egyre változatosabb az olyan weboldal, amely a fogyasztók számára optimális termékek felkutatását segíti, ezek többnyire hasznosak, ám bizonyos kockázatokat is magukban foglalnak — derült ki a GVH piacelemzéséből.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közölte: a termékek és szolgáltatások összehasonlítását lehetővé tevő weboldalak, alkalmazások Magyarországon is népszerűek, ezért fontosnak tartotta annak áttekintését, hogy vajon megbízhatnak-e a fogyasztók ezeken az oldalakon kapott információkban, azok mennyire objektívek és felhasználóbarátok. Ismertették, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseik meghozatala előtt különböző mennyiségű információt gyűjtenek a keresett termékekről és alternatíváikról, valamint a vásárlási lehetőségekről. Az információgyűjtés és tájékozódás azonban idő- és költségigényes. A digitális összehasonlító eszközök (DÖE-k)könnyen elérhető információkkal szolgálnak a fogyasztók számára, ezáltal ideális esetben jelentősen csökkentik a keresési költségeket, segítve a fogyasztókat a számukra legjobbnak ítélt termékek és kereskedők kiválasztásában.

A közlemény szerint azonban az üzleti alapon működő, digitálisan elérhető összehasonlító eszközök érdekeltek lehetnek a sorrend manipulációjában, ha a termékek eladói erre pénzügyileg ösztönzik őket. Ronthatja az összehasonlíthatóságot például a többletjuttatás ellenében történő kiemelés vagy összetett termékek kizárólag egy szempont mentén történő összehasonlítása. A DÖE-k a termékek komplexitásából adódóan, részletes információk hiányában bemutathatnak akár a ténylegestől eltérő ajánlatot is. Ugyanakkor maguk az eladók is reagálhatnak a DÖE-k megjelenésére, szándékosan “ködösítve”, így megnehezítve ajánlataik ár vagy egyéb jellemzők alapján történő összehasonlítását. Ezzel növelhetik a keresési költségeket, gyengíthetik az árversenyt és az ártranszparenciát, éppen ellentétes hatást keltve a DÖE-k elméletben létező kedvező céljaival – tették hozzá. A GVH szerint a fogyasztói bizalom fenntartása érdekében az összehasonlító oldalaknak átlátható üzleti modellel kell rendelkezniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NAV: áprilisban frissül az onlineszámla-rendszer

szo márc 14 , 2020
Április 1-jétől az online számla rendszer új verzióra vált, ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az adóhatóság közleménye szerint az új verzió már fut, de alkalmazása még nem kötelező, március végéig használható az 1.1-es XSD-séma is. A NAV […]
számla