GVH: az egész EU-ban gondok vannak a fogyasztói értékelésekkel

értékelésA kereskedők által alkalmazott értékelési rendszerek nagy része nem tükrözi hitelesen a fogyasztói véleményeket az online térben – állapította meg az európai versenyhatóságok közös vizsgálata, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is részt vett.

A nemzeti versenyhatóság keddi közleményében jelezte: a 26 tagállam, valamint Izland és Norvégia összehangolt vizsgálatát koordináló Európai Bizottság nemrég közzétette a közös fellépés eredményeit. A vizsgálat összesen 223 nagyobb weboldalt ellenőrzött a fogyasztói értékelési rendszerük szempontjából. A hatóságok 144 esetben nem tudtak meggyőződni arról, hogy a közzétett fogyasztói vélemények hitelesek, vagyis azokat biztosan olyan fogyasztók tették közzé, akik ténylegesen használták az adott terméket vagy szolgáltatást. Mint közölték, 104 weboldal egyáltalán nem ad tájékoztatást arról, miként gyűjtik és dolgozzák fel a fogyasztói véleményeket. Csak 84 weboldal tette elérhetővé ezeket az információkat magán az értékelő oldalon, míg a többi kereskedő “apró betűkkel”, például a szerződési feltételeik között szerepeltette ezeket. Az összegzés szerint 118 webhely nem adott információt arról, hogyan előzi meg, hogy hamis értékelések kerüljenek ki az oldalára. Azt 176 weboldal nem közölte, hogy belső szabályzatuk tiltja-e az ösztönzés hatására írt, például anyagilag jutalmazott fogyasztói véleményeket, ha pedig nem tiltja, akkor hogyan biztosítják, hogy ezek elkülöníthetőek legyenek a nem ösztönzésért írt véleményektől. A vizsgálatban részt vevő hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenőrzött weboldalak legalább 55 százaléka valósíthat meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot és további 18 százalékkal kapcsolatban voltak fenntartásaik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyarország európai ezüstérmes az informatikust foglalkoztató vállalkozások arányában

hét febr 14 , 2022
A hazai cégek 29 százalékánál dolgozik it-szakember, az uniós tagállamok közül Dániával és Máltával holtversenyben ez a második legmagasabb arány. Az Eurostat összehasonlító adatai szerint hazánkat csak Belgium és Írország előzi meg harminc százalékkal – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A minisztérium szerint a magyar mutató így a közép-európai […]
informatikus nő

Friss, ropogós