Guccifer a rácsok mögött, helyette dolgozik már a Guccifer 2.0

Guccifer-Marcel-LazarAz Egyesült Államokban 52 hónapi börtönre ítélték a magát Guccifernek nevező, romániai számítógépes bűnözőt, aki betört több amerikai politikus számítógépes rendszerébe. Guccifer, vagyis a magyar származású Marcel Lazar nemcsak feltörte ismert politikusok számítógépes kódját, hanem jó néhány levelezést és adatot nyilvánosságra is hozott. Bűnösségét még májusban elismerte, s a virginiai Alexandria bírósága csütörtökön 52 havi börtönre ítélte őt. Romániában további hét éves börtönbüntetés vár rá.

Lazar a Bush-család, Colin Powell volt külügyminiszter, Sidney Blumenthal, a Fehér Ház egyik volt és Hillary Clinton jelenlegi tanácsadója és még több mint száz közéleti személyiség védelemmel ellátott számítógépébe „lépett be”, leveleket és adatokat mentett le és egy részüket nyilvánosságra is hozta. Így például az általa ellopott információkból derült fény arra, hogy George W. Bush volt elnök szabad idejében fest, vagy hogy édesapja, George H. Bush volt elnök kórházi kezelésre szorult. Guccifer hozta nyilvánosságra azt is, hogy Powell volt külügyminiszternek állítólag romániai diplomatanővel volt szerelmi viszonya. Az információt Powell cáfolta.

Lazarnak ugyanakkor nincs köze az újabban „Guccifer 2.0” néven felbukkant hackerhez, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szervének), valamint a demokraták kongresszusi kampányát bonyolító bizottságnak az elektronikus levelezésébe hatolt be. Róla az FBI úgy tartja, hogy – egyelőre még azonosítatlan – orosz számítógépes bűnöző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Iktassunk be szüneteket: az otthoni munkavégzés hét aranyszabálya IV.

sze szept 7 , 2016
Az otthoni munkavégzéshez sincs tökéletes recept, de ahhoz, hogy ne váljon számunkra teherré, néhány dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk – ehhez szolgál segítségül a Leitz márkanevéről ismert amerikai Esselte IPR AB iránymutatása. Igenis szükség van néhány perc kikapcsolódásra – még akkor is, ha otthonunkból dolgozunk. Ha úgy érezzük, elfáradtunk […]

És még ez is...